Ugrás a tartalomra

A fiatal gazdák előnyben részesítik a zöldség- és fűszernövényeket (videó)

2017.06.10
10:49
A fiatal és kis területtel rendelkező gazdálkodók az intenzív haszonnövények termesztésével indulhatnak el a fejlődés, illetve a jövedelemszerzés útján a szakemberek szerint
A fiatal és kis területtel rendelkező gazdálkodók az intenzív haszonnövények termesztésével indulhatnak el a fejlődés, illetve a jövedelemszerzés útján a szakemberek szerint. A zöldség és fűszernövények kezdetben jónak bizonyulnak, annak ellenére, hogy nagyobb beruházást és több kézimunkát igényelnek. Ami jó bennük, hogy biztos felvásárlói piac van a termésre. Szépen fejlődik a pasztinák a kevi Kovács Attila gazdaságában. Idén első ízben vetett ebből a zöldségből, mindössze 2 holdon próbálkozik. Szerinte a fiatal gazdák az intenzív termelésben érvényesülhetnek, közösen. Kovács Attila, gazdálkodó, Kevi: „Kicsit szövetkezni kellene, hogy talán a kisebb termelők is hozzájussanak a külföldi piachoz, csak mi túl kicsik vagyunk ehhez, a nagyok elviszik a fölét.” mezo zoldseg fuszer 1 mezo zoldseg fuszer 2 Szépen fejlődik a fűszerpaprika Kalmár Zsolt parcelláján. Ő is az intenzív gazdálkodásban látja a jövőt, növelte is a termőterületet. Kifogásolja, hogy a napszám nagyon drága. Kalmár Zsolt, gazdálkodó, Bogaras: „Nagyon jó lenne, ha lehetne gépesíteni, az egészet az fogja tönkre tenni, a munkaerő hiány, az lesz a vége.” mezo zoldseg fuszer 3 mezo zoldseg fuszer 4 A vajdasági kis parcellákon egyre nagyobb szerepet kapnak a fűszernövények. A kapor rövid tenyészidejű, aránylag kis befektetést igényel, de öntözni kell. Kalmár Csaba próbálkozik a termesztésével.Kalmár Csaba, gazdálkodó, Bogaras: „Az idei évben sokat kellet locsolni, mivel nem volt eső, nagyobb volt a kiadás, de a hozamot még nem tudjuk milyen lesz, de jónak mutatkozik, majd meglátjuk.” mezo zoldseg fuszer 5 A fiatal gazdák azt is elmondták, hogy az intenzív kultúrák termesztésében még az is jó, hogy biztos piacra, azaz ismert felvásárlóhoz kerül a betakarított termés és még a termelési ciklus elején szerződésbe foglalták a termelési feltételeket.
zöldségfélék
intenzív haszonnövények
fűszernövények
fiatal gazdák

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.