Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fizetés- és nyugdíjemelést jelentett be Aleksandar Vučić

2022.06.15
14:06
2022.06.15
20:28
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő szerint a nyugdíjasok juttatását várhatóan még idén ősszel megemelik, majd január elseje után újbóli emelés jöhet számukra. Emellett a minimálbéreket és az állami szektorban dolgozó bérét is növelik.

Jövő tavasszal 710 euró lehet a szerbiai átlagfizetés - mondta Vučić. A közelgő telet illetően viszont szörnyű a helyzet - tette hozzá a szerb államfő. Jelenleg a szerbiai GDP mintegy 9 százalékát teszi ki a nyugdíjakra fordított összeg, ez pedig a legideálisabb helyzet arra, hogy a nyugdíjak emelkedjenek - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb nyugdíjemelése várható az országban.

Aleksandar Vučić, államfő: "Két részből áll majd. Az egyik még ebben az évben. Ez októberben, novemberben, vagy decemberben lesz, novemberben, vagy decemberben mindenképpen. Nem egyszeri támogatásról beszélek, hanem a nyugdíjak tartós emeléséről. A második rész január elsejétől várható. Ez a két nyugdíjemelés összesen nem lesz alacsonyabb 17-18 százaléktól."

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Az államfő hozzátette, hogy ezt az emelést a Nemzetközi Valutaalap illetékeseinek is jóvá kell még hagyniuk, de a pénz biztosítva van. Sőt, a minimálbéreket is jelentősen megemelik, mégpedig úgy hogy az nem a munkáltatókat terheli majd, az állam ugyanis 300 millió eurót szán erre a célra. Emellett a közalkalmazottak bérét illetően is két számjegyű emelés várható - mondta Vučić. Azonban hozzátette, hogy ehhez az adód megfizettetésének is működnie kell.

"Ha valaki nem érdekelt abban, hogy elvegye a számlát, akkor azt a saját gyerekétől veszi el. Odaadja valaki másnak, hogy az törvényellenesen gazdagodjon. A saját gyerekének pedig nem ad utat, iskolát, óvodát, medencét, vagy stadiont."

Pannon RTV

Az államfő az energiaválságról is beszélt. Mint mondta, készülnek a télre, de a helyzet szörnyű.

"-Továbbra sem tudjuk, hogy hogyan fogjuk ezt a telet átvészelni az energiahordozók szempontjából. Egyszerűen nem tudunk minden lyukat betömni. Pénzügyileg valahogy megoldjuk, függetlenül attól, hogy óriási pénzekről van szó. További egymilliárdot készítünk elő, hogy a kútba dobjuk. Euróban beszélek, de továbbra sem vagyunk biztosak abban, hogy minden lyukat sikerül betömnünk."

A szerbiai tározókban jelenleg mintegy 200 millió köbméter földgáz található. A múlt héten kötött államközi megállapodás szerint pedig Szerbiai a magyarországi tározókat is használhatja, ezek gázzal való feltöltése legkésőbb júliusban kezdődhet meg - mondta Vučić.

nyugdíjemelés
fizetés
Aleksandar Vučić
gáz

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.