Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fizetés- és nyugdíjemelést jelentett be Aleksandar Vučić

2022.06.15
14:06
2022.06.15
20:28
Forrás
Pannon RTV
A szerb államfő szerint a nyugdíjasok juttatását várhatóan még idén ősszel megemelik, majd január elseje után újbóli emelés jöhet számukra. Emellett a minimálbéreket és az állami szektorban dolgozó bérét is növelik.

Jövő tavasszal 710 euró lehet a szerbiai átlagfizetés - mondta Vučić. A közelgő telet illetően viszont szörnyű a helyzet - tette hozzá a szerb államfő. Jelenleg a szerbiai GDP mintegy 9 százalékát teszi ki a nyugdíjakra fordított összeg, ez pedig a legideálisabb helyzet arra, hogy a nyugdíjak emelkedjenek - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb nyugdíjemelése várható az országban.

Aleksandar Vučić, államfő: "Két részből áll majd. Az egyik még ebben az évben. Ez októberben, novemberben, vagy decemberben lesz, novemberben, vagy decemberben mindenképpen. Nem egyszeri támogatásról beszélek, hanem a nyugdíjak tartós emeléséről. A második rész január elsejétől várható. Ez a két nyugdíjemelés összesen nem lesz alacsonyabb 17-18 százaléktól."

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Az államfő hozzátette, hogy ezt az emelést a Nemzetközi Valutaalap illetékeseinek is jóvá kell még hagyniuk, de a pénz biztosítva van. Sőt, a minimálbéreket is jelentősen megemelik, mégpedig úgy hogy az nem a munkáltatókat terheli majd, az állam ugyanis 300 millió eurót szán erre a célra. Emellett a közalkalmazottak bérét illetően is két számjegyű emelés várható - mondta Vučić. Azonban hozzátette, hogy ehhez az adód megfizettetésének is működnie kell.

"Ha valaki nem érdekelt abban, hogy elvegye a számlát, akkor azt a saját gyerekétől veszi el. Odaadja valaki másnak, hogy az törvényellenesen gazdagodjon. A saját gyerekének pedig nem ad utat, iskolát, óvodát, medencét, vagy stadiont."

Pannon RTV

Az államfő az energiaválságról is beszélt. Mint mondta, készülnek a télre, de a helyzet szörnyű.

"-Továbbra sem tudjuk, hogy hogyan fogjuk ezt a telet átvészelni az energiahordozók szempontjából. Egyszerűen nem tudunk minden lyukat betömni. Pénzügyileg valahogy megoldjuk, függetlenül attól, hogy óriási pénzekről van szó. További egymilliárdot készítünk elő, hogy a kútba dobjuk. Euróban beszélek, de továbbra sem vagyunk biztosak abban, hogy minden lyukat sikerül betömnünk."

A szerbiai tározókban jelenleg mintegy 200 millió köbméter földgáz található. A múlt héten kötött államközi megállapodás szerint pedig Szerbiai a magyarországi tározókat is használhatja, ezek gázzal való feltöltése legkésőbb júliusban kezdődhet meg - mondta Vučić.

nyugdíjemelés
fizetés
Aleksandar Vučić
gáz

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.