Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

A fóliasátras virágtermesztőket sem kíméli az infláció

2023.01.24
14:39
2023.01.24
16:30
Forrás
Pannon RTV
A befektetések egyre nagyobb összeget emésztenek fel, miközben a vásárlók köre egyre szűkül. A vállalkozók szerint drágítani nem nagyon lehet, mert akkor még kevesebb kuncsaftjuk maradna, hiszen sokan ott spórolnak, ahol csak tudnak.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Nagy gondot okoz az enyhe tél Dukai Tivadar tótfalusi kertészetében. A nőnapi eladásra tervezett primulák egy része ugyanis már most virágba borult. A gazda emiatt a tízezer cserépnyi virágból valószínűleg jóval kevesebbet tud majd értékesíteni, hiszen egy részük március 8-ig elhervad. Az ágazatban további gondok is vannak - mondta a kertész.

„Volt ez a koronás esztendő, ott már nehéz volt az értékesítés, de megoldottuk. Most ezek az úgymond szomszédban zajló, háborús esetek persze, hogy rányomták a bélyegét a gazdaság minden ágára, a virágra is. Sok minden drágult, a tőzeg, az alapanyagok, a cserepek az üzemanyaggal kapcsolatban megdrágultak a kőolajszármazékok.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Vojnák Danielláék kispiaci kertészetében legfőképp sziklakerti növényeket, örökzöld bokrokat, tujákat és az egyre közismertebb Erika virágot nevelnek és értékesítenek.

Vojnák Daniella, kertész, Kispiac: „Mondhatom, hogy az év eleje nagyon jó volt, a tavasz, nyárra is, azt lehet mondani, hogy jó volt. Az ősz már egy kicsit gyengébb volt anyagilag, ahogy mindenkinél. Mondhatom, hogy nekünk minden virágunk, a sziklakerti növények beváltak és úgy veszem észre, hogy az emberek átállnak az évelőkre.”

A kertészek már évek óta nem igazán emeltek az árakon, a sziklakerti és örökzöld növények 80 és 250 dinár között mozogtak cserepenként a tavalyi évben, míg az egynyári virágok 40 és 300 dinárba kerültek. A termelők elmondták, emelni kellene az árakon, viszont attól félnek, hogy akkor az eddigieknél is kevesebben vásárolják majd meg a növényeket.

virágtermesztés
fóliasátor
Dukai Tivadar
Vojnák Daniella

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.