Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Folyt a bor Bajmokon

2022.12.04
16:07
2022.12.04
16:30
Forrás
Pannon RTV
Az első Nemzetközi Borlovag Nagymesterek Találkozóját szervezte a Szent Trifón Borlovagrend Bajmokon szombat este.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A jó hangulat mellett a kapcsolatépítés volt a fő cél. Az eseményen kilenc szerbiai és hat magyar borlovagrend képviseltette magát.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A nagymesterek és a vendégek köszöntésével, majd borkereszteléssel kezdődött a Nemzetközi Borlovag Nagymesterek Találkozója Bajmokon. Csőre László Sümegről érkezett, a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere. „Amiket kóstoltam, itt nagyon kiváló borok vannak. Nálunk is a szárazság megtette hatását. Úgy vettem észre, idén kevés szőlő termett, de kiváló a sava, kiváló a színe, az illata, minden. Nem lesznek rossz borok az idei évben sem.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az esemény fő célja, hogy kiépítsenek egy olyan kapcsolatot, ami által a szerb borokat bemutathatják Magyarországon és fordítva. Mindezek mellett szeretnék a női borrendek népszerűségét is növelni, mondta Kaczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. „Szeretnénk, ha ez a baráti kapcsolat tovább erősödne, és ezt nemzetközi szintre emelhetnénk. Hiszen a magyarországi borrendek szövetségében 1984-ben alakult az első borrend. Én annak alapítótagja vagyok. És az első célunk is az volt, hogy a borhoz, szőlőhöz, borkultúrához kapcsolódó idegenforgalmi kötődéseket, nemzeti kötődéseket erősítsük.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az eseményen a Szent Trifón Borlovagrend három borapródot is avatott, akik esküt és hűséget is fogadtak. A borrendek az eseményen bemutatták boraikat, így a résztvevők közel húsz borkülönlegességet kóstolhattak meg. Molnár Károly, nagymester, Szent Trifón Borlovagrend, Bajmok: „Barátság, ismeretség és az a jó hangulat, amit a bor tud nyújtani. A bor az istenek itala. Úgy is kell hozzá viszonyulni, mint egy istenhez. Sört lehet inni mindig, de bort csak különleges alkalmakkor. Kell hozzá egy alkalom, egy jó bor, egy hölgy és az este nagyon szép.”

Az esemény finom vacsorával és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Bajmok
bor
borlovag
Nemzetközi Borlovag Nagymesterek Találkozója

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 12:53

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.
11:31, Frissítve: 11:44

Egyre súlyosabb a helyzet Ukrajnában

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - állítja az orosz fél.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.