Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Folytatódik az Y-ág építése Szabadkán

2019-03-14
17:11
2019-03-14
18:25
Forrás
Pannon RTV
Épülnek az utak és a vasutak - számos pontján megújul a vajdasági infrastruktúra.

A jövő héten például folytatódik a Szabadkát elkerülő Y-ág újabb szakaszának építése, jövőre pedig készülhet a vasút Újvidék és az országhatár között, ezzel együtt a szakaszon lévő vasútállomásokat is felújítják. Ezekről, és további fejlesztésekről is beszélt Szubjektív című műsorunk felvételén Kern Imre, a szerb kormány államtitkára.

A jövő héten folytatódik az Y-ág építése. A Szabadkát elkerülő útvonal újabb szakasza a kisbajmoki ipari parktól a kelebiai határátkelőig húzódik majd. A tervek szerint még idén elkészül, így a város végre megszabadul a központján áthaladó óriási teherforgalomtól. A szabadkaiak 30 éves álma valósulhat meg.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „A mostani nyomvonal egyenesen folytatódik 6-7 kilométert, a végső szakasz az Ergela és a Majur közötti nagy réten fog átmenni, és ott, ahol van a határ, ott lesz egy nagy körforgalom kialakítva, tehát ott fejeződik, vagy ott kezdődik az Y-elágazás.”

Épül a Belgrád-Budapest vasútvonal is. A szerb főváros és Újvidék között már javában zajlanak a munkálatok. Az Újvidék és Szabadka közötti szakasz építése a jövő év elejére várható. A területrendezési terv közvitája áprilisban kezdődik, és egy hónapon át tart majd. Ez a dokumentum határozza meg, hogy hol, milyen formában lesz átjárható az új vasútvonal.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „A vasútvonalat úgy kell elképzelni, mint egy alagutat, tehát gyakorlatilag átjárhatatlan lesz emberek, állatok, vadállatok számára. Ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy a polgárok megismerjék ennek a projektumnak ezen elemeit, ha valami kifogásuk van, most van az utolsó alkalom, hogy ezt megtegyék. Természetesen nem úgy mint egyén, de mint városi önkormányzati vezetők ezt megtehetik.”

Vagyis sorompók és András-keresztek többé nem lesznek, mindenhol alul- és felüljárókkal oldják meg a közlekedést. Átjárási lehetőség 2 kilométerenként lesz. Az új vasúti pálya egyes helyeken eltér majd a jelenlegi nyomvonaltól. Verbászon például elkészül egy 1500 méteres viadukt a városon keresztül, de módosul a pálya Szabadka külterületén, Sándornál is. A vasútállomások ugyancsak megújulnak.

Kern Imre, építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Két helyen lesznek új vasútállomások, az egyik Verbász, a másik Kishegyes-Lovćenac (Szikics). A többi állomás teljes mértékben megújul, az új körülményekhez alakulnak, de a régi, még a monarchia idejében épült vasútállomások ugyanolyan formában lesznek felújítva, mint jelen pillanatban vannak.”

Ennek értelmében például a szabadkai vasútállomás is megújul: magas peronok épülnek, hogy könnyebb legyen a fel- és leszállás, a peronokhoz aluljárók vezetnek majd. Az állomást megnyitják a Kertváros felé is, vagyis abból az irányból is szabad lesz az átjárás. A szerződés szerint a Szabadka-Újvidék szakasz 33 hónap alatt készül el, vagyis 2023 elejére várható a teljes táv kiépítése.

A Kern Imre államtitkárral készült Szubjektívet kedden láthatják. A beszélgetésből az is kiderül majd, hogyan áll a Szabadka-Szeged és a Szabadka-Zenta vasútvonal felújítása, és szó lesz a határátkelők nyitvatartásának meghosszabbításáról is.

Szabadka
Y-ág
vasút
Kern Imre

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.