Ugrás a tartalomra

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

2022.08.12
19:40
2022.08.12
21:18
Forrás
Pannon RTV
Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.
Pannon RTV

Dudaszóval, hangos robajjal érkeztek a traktorok napközben Szabadkára. A legfrissebbek már reggel 7 órakor megindultak az észak-bácskai városba, de akadt olyan is, aki később, a déli órákban érkezett meg.

Szabadkán 80 traktor gyűlt össze a Strossmayer utcában, és egy órára az utat is lezárták. Az elégedetlen termelőkhöz csatlakoztak a csantavéri, ludasi, kispiaci és palicsi gazdák is.

A Szabadka környékéről érkező gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek. A követelések nem változtak: egyebek között az aszálykárok és a gazdasági válság hatásainak enyhítését kérik a szerb kormánytól.

Lálity József, Csantavér: „Szeretnénk, hogy egy kicsit jobb árakat kapjunk a termésért. A vízlecsapolást szeretnénk, hogy ne kelljen fizetni, hát meg a támogatásokból is egy kicsivel többet kellene adni. Ami itt van az nagyon kevés. Ezzel így nem lehet újratermelni.”

Péntek reggel ugyan még nem terveztek útzárat, délben azonban mégis úgy döntöttek a résztvevők, hogy kora délután blokkolják a közlekedést a Storssmayer utcában.

A tüntetés egyik szervezője szerint nem szeretnének mást, csak kiállni magukért és azt, hogy az illetékesek meghallgassák őket.

Matković Miroslav, szervező: „Három napja vagyunk itt, folyamatosan próbálunk nyugodtak maradni, hogy bírjuk a továbbiakban is. Annak érdekében, hogy ne becsüljék le az itt lévő embereket és azt, amit mondunk, rá kell jönnünk, hogy meg kell erősödnünk.

Az útlezárás végül körülbelül fél kettőig tartott. Közben a gyermekeket, az időseket, illetve a beteg embereket szállító autókat átengedték a blokádon. A gazdák az útlezárás mellett többször alkalmaztak úgynevezett forgalomlassító-köröket is a városban. Először délelőtt, majd délután 3 óra környékén is lassították a szabadkai forgalmat.

Ezek az akciók sokszor hangos dudaszót, és elégedetlenséget váltottak ki az autósok körében.

Körmös Roland, Csantavér: „Összegyűltünk szépen. Itt vannak szerbek, magyarok, horvátok és bunyevácok. Hála Istenek, hogy végre egyszer közös nevezőre tudunk jutni mindannyian. Nincsen az, hogy egymás ellen beszéljünk, itt mindenki egyet akar. Mindenki csak a megélhetést szeretné.„

18:00 - Másfél órán át tartott a délutánra bejelentett szabadkai figyelemfelkeltő utcára vonulás. A termelők traktorokkal indultak a város utcáiba két különböző útvonalon, így lassítva a forgalmat. Miután visszatértek a Strossmayer utcára, gépeiket visszaparkolták az út szélére. A termelők egy része továbbra is a városközpontban van, akinek elintéznivalója van, hazament, de holnap reggel ismét visszatérnek Szabadka központjába - mondta az egyik gazda.

15:30 - A gazdák két irányban indultak el forgalomlassító körútra: a Đuro Đaković és a Zágrábi utca felé.

15:00 - Újabb útlezárás várható Szabadkán. Az elégedetlen termelők 15:15 és 16:15 között két útvonalon hajtanak végig, akadályozva a közlekedést. A subotica.com információi szerint az egyik traktorkonvoj a Đuro Đaković utcára indul az Anya- és Gyermekgondozó irányába, a másik csoport pedig a tűzoltóság felé megy, a Zágrábi utcába. A gazdák azt mondják, nem hagynak fel a tüntetéssel és a forgalomkorlátozással, amíg a kormány nem hagyja jóvá követeléseiket.

13:40 - A gazdák feloldották az egy órán át tartó útzárat Szabadka központjában. Ennek ellenére továbbra is a Strossmayer utca parkolóiban vannak, és készek újra kivonulni az útra, ha a kormány nem teljesíti követeléseiket.

Pannon RTV/Vujković Robert

12:30 - A tüntetők traktoraikkal lezárták a Strossmayer utcát. A körforgalomnál és a főposta felől is eltorlaszolták az utat.

12:00 - 12,15-kor lezárják Szabadkán a központban található utcát az elégedetlen termelők - erről adtak ki hivatalos tájékoztatást. A Strossmayer utcán körülbelül 80 traktoros gyűlt össze reggel óta. A folyatásban is a központban maradnak.

11:45 - Folyamatosan érkeznek újabb termelők traktorokkal Szabadka központjába - tovább folyatódik a gazdatüntetés az észak-bácskai városban. A Strossmayer utcában a parkolóhelyeket szinte teljesen elfoglalták gépeikkel a termelők.

Az esetleges útlezárás lehetősége folyamatosan napirenden van, nem zárható ki, hogy a nap folyamán - Újvidékhez hasonlóan - megbénítják időszakosan a forgalmat a város központjában. Hivatalos tájékoztatás az útlezárásról egyelőre nincs.

7:30 - Újabb gazdák csatlakoztak a szabadkai tüntetéshez. Ezúttal Csantavérről, Palicsról, Kispiacról és Ludasról érkeztek gazdák.

Ma reggel fél kilenc magasságában parkoltak le a tüntetéshez csatlakozó traktorok a szabadkai Strossmayer utcában. Az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak és a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek a tüntető gazdák.

tüntetés
traktor
gazda
Szabadka

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.