Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Fontos, hogy minél többen pályázzanak az IPARD-alapoknál

2019-05-14
14:16
2019-05-14
19:44
Forrás
Pannon RTV
Az IPARD-programokról, szerbiai támogatásokról is szó volt ma az újvidéki mezőgazdasági kiállításon. Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter is ellátogatott a rendezvényre.

Az újvidéki kiállításon a gasztronómia is helyet kapott. A magyarországi Agrármarketing Centrum kiállítóterén a hagyományos magyar konyha ízeit ismertetik. A finom falatok mellé pedig minőségi borokat kínálnak. A borfogyasztás kultúrája egyre inkább terjed, ezért szükséges az új piacok megszerzése - mondta Krenner Csaba, villányi borász: „Kapcsolat van, de még jobban szeretnénk erősíteni, mert még csak most indultunk el a piacon, és holnap meg holnapután lesznek ez ügyben tárgyalásaink, hogy igazán sikerüljön berobbannunk a szerbiai piacra.”

A vásár ideje alatt a mezőgazdasági minisztérium számos találkozót és szakmai előadást szervez, amelyeknek célja, hogy a szerbiai agráriumba minél több uniós támogatás érkezzen. A mai rendezvényen az élelmiszer-biztonságról is szó esett. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Az elmúlt hónapokban négy rendeletet változtattunk meg az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban. A cél az, hogy teljes mértékben megegyezzenek előírásaink az uniós normákkal, ugyanis az a világon a legkorszerűbb, legteljesebb, legszabályozottabb piac a húsáruk szempontjából. Amennyiben ilyen rendszerünk van, lehetőség nyílik a kereskedelemre szinte bárkivel.”

Az Európai Unió szerbiai küldöttsége segít abban az országnak, hogy minél jobban haladjon az előcsatlakozás útján. Az eseményen elhangzott, fontos az, hogy minél többen pályázzanak az IPARD-alapoknál, ezáltal uniós pályázati pénzeket hívhatnak le vidékfejlesztésre. Mateja Norčić Stamčar, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőhelyettese: „75 millió eurós vissza nem térítendő összegről beszélünk, ezt a pénzt nem kell visszaadni és közvetlenül a kisvállalkozók használhatják. Önökön múlik, hogy miként és milyen ütemben hívják le ezeket a pénzeket, reméljük, hogy a meghatározott ütemben mennek majd a dolgok, ebben reménykedünk.”

A mezőgazdasági kiállításra látogatók egyébként egy nyereményjátékban is részt vehetnek, amennyiben jegyet váltanak a rendezvényre. A játékban résztvevők között egy John Deere, továbbá egy Belarus márkájú traktort sorsolnak ki, sőt egy vetőgép is gazdára talál majd.

Újvidék
mezőgazdasági kiállítás
Branislav Nedimovic

Most

14:45

Két ország, egy ellenőrzés

Holnaptól az észak-macedón és a szerb rendőrök egy épületben, közösen és egyszerűsítve végzik majd a határellenőrzést Tabanovcénél, illetve Preševónál.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.