Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Fontos, hogy minél többen pályázzanak az IPARD-alapoknál

2019-05-14
14:16
2019-05-14
19:44
Forrás
Pannon RTV
Az IPARD-programokról, szerbiai támogatásokról is szó volt ma az újvidéki mezőgazdasági kiállításon. Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter is ellátogatott a rendezvényre.

Az újvidéki kiállításon a gasztronómia is helyet kapott. A magyarországi Agrármarketing Centrum kiállítóterén a hagyományos magyar konyha ízeit ismertetik. A finom falatok mellé pedig minőségi borokat kínálnak. A borfogyasztás kultúrája egyre inkább terjed, ezért szükséges az új piacok megszerzése - mondta Krenner Csaba, villányi borász: „Kapcsolat van, de még jobban szeretnénk erősíteni, mert még csak most indultunk el a piacon, és holnap meg holnapután lesznek ez ügyben tárgyalásaink, hogy igazán sikerüljön berobbannunk a szerbiai piacra.”

A vásár ideje alatt a mezőgazdasági minisztérium számos találkozót és szakmai előadást szervez, amelyeknek célja, hogy a szerbiai agráriumba minél több uniós támogatás érkezzen. A mai rendezvényen az élelmiszer-biztonságról is szó esett. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Az elmúlt hónapokban négy rendeletet változtattunk meg az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban. A cél az, hogy teljes mértékben megegyezzenek előírásaink az uniós normákkal, ugyanis az a világon a legkorszerűbb, legteljesebb, legszabályozottabb piac a húsáruk szempontjából. Amennyiben ilyen rendszerünk van, lehetőség nyílik a kereskedelemre szinte bárkivel.”

Az Európai Unió szerbiai küldöttsége segít abban az országnak, hogy minél jobban haladjon az előcsatlakozás útján. Az eseményen elhangzott, fontos az, hogy minél többen pályázzanak az IPARD-alapoknál, ezáltal uniós pályázati pénzeket hívhatnak le vidékfejlesztésre. Mateja Norčić Stamčar, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetőhelyettese: „75 millió eurós vissza nem térítendő összegről beszélünk, ezt a pénzt nem kell visszaadni és közvetlenül a kisvállalkozók használhatják. Önökön múlik, hogy miként és milyen ütemben hívják le ezeket a pénzeket, reméljük, hogy a meghatározott ütemben mennek majd a dolgok, ebben reménykedünk.”

A mezőgazdasági kiállításra látogatók egyébként egy nyereményjátékban is részt vehetnek, amennyiben jegyet váltanak a rendezvényre. A játékban résztvevők között egy John Deere, továbbá egy Belarus márkájú traktort sorsolnak ki, sőt egy vetőgép is gazdára talál majd.

Újvidék
mezőgazdasági kiállítás
Branislav Nedimovic

Most

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.