Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Friss zöldséget vegyenek!

2020-06-21
09:33
2020-06-21
15:29
Forrás
Pannon RTV
Kelendő a piacokon a friss zöldség. A fóliás termelésből kikerült korai termék ára magasabb, mint nyáron, de ennek ellenére el lehet adni és jövedelmet is meg lehet belőle valósítani.

Vajdaságban egyre több az olyan családi vállalkozás, amely így alapozza meg a bevételt kis területen.

A dreai Almási család a tavaly megrendezett Socio Agro program keretében szerzett szaktudást fóliás termelésből.

Korábban szabad földön káposztát termeltek, de úgy döntöttek, hogy fejlesztik a családi vállalkozást. Önerőből alapozták meg a fóliás termesztést, most négy fóliában terem a paprika, az uborka, a paradicsom. Minden nap van munka az ültetvényen. Gizella a növényápolási munkákban veszi ki részét.

„Leginkább a gyomokat kell kicsupálni, átnézni, hogy nedves-e a föld, ha nincs nedvesség, akkor szólok Milenek, hogy öntözze meg, továbbá a betegségeket, ha találok rajta, állandóan benne kell lenni, az is egy felügyelet, kötözés, kaccsazás, ez az én feladatom.”

A korai zöldség kelendő a piacon, és magasabb árat is fizetnek érte. A gazda arra törekszik, hogy vegyszermentesen termeljen, így a termény beltartalmi értéke is magasabb. Nagybani eladásban gondolkodik.

Almási Mile, konyhakertész, Drea: „Nem kellene piacozni, friss árut adnánk az üzletbe, már most el tudnánk adni, de mi nem akarjuk eladni, várjuk, hogy tömődjenek a termékek.”

A családnak további tervei is vannak. Bővítenék a fóliákat, hiszen így könnyebben ellenőrizhetők, kezelhetők az időjárási viszontagságok és a növényi betegségek. A friss árura pedig mindig van piac – mondják a gazdák.

fólia
zöldség
termelés
paprika
uborka
paradicsom

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.