Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

A gazdák szerint alacsony a napraforgó felvásárlási ára

2018-08-28
15:54
2018-08-28
19:44
Forrás
Pannon RTV
Elégedetlenek a vajdasági gazdák a napraforgó felvásárlási árával, ami kilónként jelenleg 28 dinár. A gazdák szerint ez az ár csak a termelési költségek fedezésére elegendő.

Napraforgóból rekordtermésre számíthatnak idén a vajdasági gazdák. Azonban a termesztők nem lehetnek teljesen elégedettek, ugyanis a napraforgó felvásárlási ára csupán 28 dinár, ami mintegy 10 dinárral kevesebb a tavalyinál.

A ludasi Varga Zoltán a délutáni napraforgó aratáshoz készíti elő a kombájnját. A ludasi gazda évek óta mintegy 15 holdon termeszt napraforgót. Mint mondta, az idei felvásárlási ár csak a költségei lefedésére elég.

Varga Zoltán, termelő, Ludas:
„- A terméssel meg lehetünk elégedve, két tonnás az átlaghozam. Az még nem tudjuk, hogy ez a 28 dináros akontációs ár, változik-e. Hallottam olyat is, hogy ez elérheti a 30 dinárt is.
- Mondhatjuk, hogy ez nagyon alacsony ár?
- Igen, a tavalyi 36 dinárhoz képest. Ez minden évben így szokott lenni. Ha van termés, akkor leviszik az árakat.
- Idén nagyobb a termés, mint tavaly?
- Igen, húsz százalékkal több van, meg nagyobb területre is vetettünk.
- Jelenleg 28 dináros a felvásárlási ár, mire elegendő ez?
- Csak arra, hogy éppen lefedjük a nullát.”

Folyamatosan érkeznek a teherautók a ludasi mázsára. Aladics Tibor, ludasi felvásárló szerint amellett, hogy nagy a napraforgó hozam, rendkívül jó minőségű is. Ők is 28 dináros árelőleget kínálnak a gazdáknak, azonban az aratás után mindenkinek a véglegesen meghatározott árat fizetik majd ki. Véleménye szerint azonban nem valószínű, hogy nagy mértékben változna a napraforgó kilónkénti ára.

Aladics Tibor, felvásárló: „A 28 dinár, minden ami harminc alatt van, az egyáltalán nem megfelelő. Ezt száz százalékosan tudom, mivel én is termelek napraforgót, ez az ár nevetséges, így egyáltalán nem gazdaságos a termelés. Még ha hármassal is kezdődne az ár, az is nevetséges lenne ahhoz képes, hogy tavaly 38 dinár 30 parával fejeztük be az évet.”

Szerbiában idén több mint 240 ezer hektárt vetettek be napraforgóval. Közép-Bácskában a napraforgó hozamok megközelítik, sok esetben meg is haladják a 3,5 tonnát hektáronként.

Ludas
napraforgó
felvásárlási ár

Most

07:09

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.