Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A gazdák szerint az eső most tényleg aranyat érne

2019-04-26
11:50
2019-04-26
18:08
Forrás
Pannon RTV
Zenta Község gazdái szerint még mindig aszály sújtja a földeket, így nem sok jóra számítanak az idei búzatermést illetően.

Továbbra is csapadékhiány van Észak-Bácskában, átlagosan 50-60 mm hiányzik a termőrétegből. Bata László, termelő, Bogaras: „Nagy terménykiesés lesz a szárazság miatt, mivelhogy már kezd kalászolni a búza, és ez még nagyon hamar van. Egy hónap múlva legalább még nagyobb szárral kellene, hogy rendelkezzen, nem ekkorával.”

Kalmár Róbert bogarasi termelő 20 hektáron vetett el októberben kalászos gabonát. Már nincsenek nagy elvárásai a búzatermést illetően, szerinte kisebb csoda kellene ahhoz, hogy aratáskor ugyanazt a mennyiséget és minőséget tudják hozni, mint tavaly. „Szárazság van a mi környékünkön. Igazából idén még nem is volt esőnk, csak ilyen néhány milliméteres esőnk volt, ami miatt nagyon nagy deficit van, vízhiány van a talajban. Úgyhogy a búzák állapota pillanatnyilag nem kielégítő. Szár már nem lesz, tehát szalmánk kevesebb lesz, termés még lehetne, hogyha az elkövetkezendő tíz napban lenne egy kiadós csapadék, akkor valamennyit még tudna javítani a helyzetén.”

A száraz időjárás Felsőhegyen se kedvezett a növényeknek, azokon a területeken, ahol lehetőségük van a gazdáknak az öntözésre, még próbálják menteni a menthetőt. Kalmár Zsolt, termelő, Felsőhegy: „A kilátások meglehetősen rosszak, termésre most még nem tudok, mennyiségre, minőség valószínűleg nem lesz olyan, mint tavaly. A mennyiség még alább fog vágni a tavalyinak is. Megtettünk minden tőlünk telhetőt, most csak az időjárás szólt közbe, nem volt eső, szinte semmi, és nem lesz termés a szárazság miatt.”

A tavaly termett búza felvásárlási ára betakarításkor mintegy 16 dinár volt kilogrammonként, idén is hasonló felvásárlási árra számítanak a termelők. Szerintük ez nagyon alacsony érték, hiszen így a kiadásaik felét sem tudják fedezni az eladáskor befolyó összegből.

Most

22:00

Tragédiák a túlzsúfolt Mount Everesten

Három indiai hegymászó halt meg a Mount Everesten (Csomolungma) az elmúlt napokban, és ezzel hétre emelkedett az idei, tavaszi mászószezon halálos áldozatainak száma – közölték a nepáli hatóságok.
20:09, Frissítve: 20:18

Az egész világon felborult az időjárás

Kettéhasadt Chilében a hatalmas Dél-patagóniai jégmező - a tudósok szerint ez arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatása még a korábbi feltételezésekhez képest is sokkal súlyosabb.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.