Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A gazdák szerint az eső most tényleg aranyat érne

2019-04-26
11:50
2019-04-26
18:08
Forrás
Pannon RTV
Zenta Község gazdái szerint még mindig aszály sújtja a földeket, így nem sok jóra számítanak az idei búzatermést illetően.

Továbbra is csapadékhiány van Észak-Bácskában, átlagosan 50-60 mm hiányzik a termőrétegből. Bata László, termelő, Bogaras: „Nagy terménykiesés lesz a szárazság miatt, mivelhogy már kezd kalászolni a búza, és ez még nagyon hamar van. Egy hónap múlva legalább még nagyobb szárral kellene, hogy rendelkezzen, nem ekkorával.”

Kalmár Róbert bogarasi termelő 20 hektáron vetett el októberben kalászos gabonát. Már nincsenek nagy elvárásai a búzatermést illetően, szerinte kisebb csoda kellene ahhoz, hogy aratáskor ugyanazt a mennyiséget és minőséget tudják hozni, mint tavaly. „Szárazság van a mi környékünkön. Igazából idén még nem is volt esőnk, csak ilyen néhány milliméteres esőnk volt, ami miatt nagyon nagy deficit van, vízhiány van a talajban. Úgyhogy a búzák állapota pillanatnyilag nem kielégítő. Szár már nem lesz, tehát szalmánk kevesebb lesz, termés még lehetne, hogyha az elkövetkezendő tíz napban lenne egy kiadós csapadék, akkor valamennyit még tudna javítani a helyzetén.”

A száraz időjárás Felsőhegyen se kedvezett a növényeknek, azokon a területeken, ahol lehetőségük van a gazdáknak az öntözésre, még próbálják menteni a menthetőt. Kalmár Zsolt, termelő, Felsőhegy: „A kilátások meglehetősen rosszak, termésre most még nem tudok, mennyiségre, minőség valószínűleg nem lesz olyan, mint tavaly. A mennyiség még alább fog vágni a tavalyinak is. Megtettünk minden tőlünk telhetőt, most csak az időjárás szólt közbe, nem volt eső, szinte semmi, és nem lesz termés a szárazság miatt.”

A tavaly termett búza felvásárlási ára betakarításkor mintegy 16 dinár volt kilogrammonként, idén is hasonló felvásárlási árra számítanak a termelők. Szerintük ez nagyon alacsony érték, hiszen így a kiadásaik felét sem tudják fedezni az eladáskor befolyó összegből.

Most

23:12, Frissítve: 23:24

Szerbia nyerte az Acropolis kupát

Szerbia férfi kosárlabda-válogatottja nyerte meg Athénban az Acropolis kupát, miután a döntőben hosszabbítás után 85-80-ra legyőzte a házigazda Görögország csapatát.
22:27, Frissítve: 22:44

Ismét erdőtűz pusztít Gran Canaria szigetén

Mintegy négyezer embert kellett kitelepíteni a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián tomboló erdőtűz miatt – közölte a Kanári-szigetek elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.
22:04

Százezrek tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.
21:35, Frissítve: 21:41

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában - jelentették vasárnap orosz hírügynökségek.
16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.