Ugrás a tartalomra

A gazdák szerint a gabonafélék termesztése az idén nem túl kifizetődő (videó)

2017-06-20
14:00
A múlt héten megkezdték az árpa aratását
A múlt héten megkezdték az árpa aratását. A termelők úgy gondolják, hogy a mostani hétvégén a búzára is sor kerül. A gazdák elégedetlenek, azt mondják, a gabonafélék termesztése ebben az évben nem túl kifizetődő. A gabonafélékre nagy kihatással volt a száraz időjárás. A hozam jóval alacsonyabb mint az előző években és a betakarított gabona minősége is gyengébb. Varga Zoltán, termelő: „Folyamatosan csináljuk az árpát. Szerény a termés. 2-3 tonna van holdján. Az ára is elég gyatra a tavalyihoz képest. Nem tudom a búzát, de szerintem a búza is itt valahol lesz.” aratas 1 A gabonatáblákon a munkagépek folyamatosan dolgoznak. A termelők minél előbb szeretnék értékesíteni termékeiket amíg az árak nem változnak, illetve nem esnek még lejjebb. Az átvevőhelyeken megértik a gazdák aggodalmát, de az árakon ők nem tudnak változtatni. Emellett folyamatosan ellenőrizniük kell a behozott áru minőségét. Az idei évben jóval rosszabb minőségű gabona kerül a raktárakba. Aladics Tibor, igazgató, Ludas Tim, Ludas: „Nekünk felvásárlóknak nem igazán kedvez, amikor az emberek rossz szájízzel távoznak, de ez van. Egyszerűen ezen változtatni nem lehet. Valószínű, hogy itt az árra kihatással van az is, hogy a Duna nem volt járható a befagyott jég miatt és bent maradt nagyon sok mennyiségű tavalyi áru ami árufelesleget jelent az idén és ez miatt az ár sokkal kevesebb mint a tavalyi felvásárlói ár.” aratas 2 Aladics Tibor azt is elmondta, hogy közel harminc százalékkal rosszabb a termés, mint a tavalyi évben, illetve a most aratott árpa ára 3 dinárral alacsonyabb, mint amennyiért eddig át tudták venni. Az előző években 17,5 dinár körüli ára volt, most azonban a termelő jó esetben 14,5 dinárt kaphat érte.mezőgazdaság
gazda
gabona

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű