Ugrás a tartalomra

Gondok a növényvédőszer-ellátással

2021.10.18
13:50
2021.10.18
20:14
Forrás
Pannon RTV
Csökken a kínálat és az árak is mennek felfelé - egyre kevesebb növényvédő szer kapható a mezőgazdasági boltokban.

Ezek nélkül a gazdák nagy része nem tud hatékonyan termelni, hiszen a megjelenő kártevők ellen – amelyekből évről-évre egyre több van – csak vegyszeres kezeléssel tudnak védekezni.

Zajlanak az őszi munkálatok a termőföldeken, viszont a gazdák már azon idegeskednek, hogyan és milyen vegyszerekkel fogják tudni megvédeni a kultúrnövényeket. Az elmúlt időszakban ugyanis bizonyos vegyszerek gyártása megszűnt, valamint a kereskedelmi árak is nagymértékben nőttek.

Madár József, termelő, Orom: „A növényvédelemmel kapcsolatban az a baj, hogy azokat a szereket, amiket eddig használtunk, állítólag betiltják, és nem tudjuk, hogy hol lehet majd beszerezni, vagy hogy mivel tudjuk majd helyettesíteni. Ez nagyon fontos lesz, hiába vetettük el, és szépen ki is kelt, de ha aztán a kártevők tönkreteszik, akkor megint csak nem lesz repce.”

A mezőgazdaságban használt vegyszerek, elsősorban szervetlen trágyák: műtrágyák, gyomirtó szerek, növényvédő szerek, mint például rovarirtó szerek és permetező anyagok. A növényvédő szerek, valamint a műtrágyák száma, illetve fajtája az utóbbi években a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan növekedett. Ezek használata nélkül a mezőgazdasági termelők nagyobb része nem tud hatékonyan termelni, hiszen a megjelenő kártevők, növénybetegségek ellen védekezni kell. A felsőhegyi Sándor József évek óta forgalmaz vegyszereket. Szerinte jogos a termelők félelme, nagyon sok növényvédelmi szert betiltottak, de van olyan is, amit egyelőre nem lehet beszerezni Szerbiában.

Sándor József, forgalmazó, Felsőhegy: „Nagyon nagy kereslet van a vegyszerek iránt, ha van még régi áron. Mi ezzel szembesülünk, és amit tudtunk, beszereztünk régi áron, azt kínálatba tudjuk tenni, sajnos nem mindent tudunk beszerezni, mert Kínából nem érkeznek az alapanyagok, késnek, ami valamikor majd tavasszal tud a polcokra kerülni.”

A mezőgazdasági termelők igyekeznek a vegyszeres kezelést csak akkor alkalmazni, amikor már nincs más megoldás. Az érintettek elmondták, a bioszerek használata a mezőgazdaságban környékünkön egyelőre még gyerekcipőben jár.

növényvédő
növényvédő szer
növényvédelem

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.