Ugrás a tartalomra
credit-suisse.com

Gondok vannak Európa egyik legnagyobb bankjánál

2023.03.16
10:50
Forrás
Euronews, vg.hu
Csütörtökre virradóra 54 milliárd dolláros hitelkeretet biztosított a svájci jegybank a bajba került óriásbank, a Credit Suisse likviditási gondjainak kezelésére – derül ki a bank csütörtök hajnali közleményéből.

A bejelentés hatására az ázsiai piacokra már visszatért a nyugalom. Előtte az amerikai és európai kereskedés is meglehetős pánikban zajlott, a bank részvényei rekordot jelentő, közel 30 százalékot zuhantak. A Credit Suisse közlése szerint 50 milliárd svájci frank erejéig élhetnek majd a hitelfelvétel lehetőségével. A 2008-as válságot követően ezzel a svájci bank lett az első globálisan is jelentős pénzintézet, amely vészhelyzeti hitelfelvételre kényszerül – írja a Reuters.  

A Credit Suisse a forrásokat a fedezett hitelkeret, illetve a rövid lejáratú likviditási program keretében fogja felvenni, magas minőségű eszközök teljes fedezete mellett, és további 3 milliárd frankért a kihelyezett hiteleiből képzett értékpapírokat is piacra dob. A mentőcsomag hírére a bank részvényei több mint 30 százalékot erősödtek a piacnyitást megelőző kereskedés során, ugyanakkor a JPMorgan úgy véli, hogy a jegybank által biztosított 50 milliárd svájci frankos hitelkeret is kevésnek bizonyulhat, ezért a bank felvásárlása lehet a legvalószínűbb forgatókönyv a jövőre nézve, amit talán a Credit Suisse svájci riválisa, az UBS hajhat végre. 

bank
Credit Suisse

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.