Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gondot okoz a csapadék hiánya a termőföldeken

2021.04.08
15:31
2021.04.08
17:05
Forrás
Pannon RTV
A gazdák azt mondják, egyelőre még nincs nagy baj, azonban a szárazság megnehezíti a talajelőkészítő munkálatok elvégzését.

A csapadékhiány mellett a fagy okozza a másik problémát. A legnagyobb kár a barackosokban keletkezett, de a szilva-, cseresznye- és az almafák is megsínylették a hideg időt.

Pannon RTV

A talaj legfelső rétege szinte teljesen száraz. A középső és a mélyebb rétegekben azonban van még nedvesség. A gazdák szerint ez elegendő. Ettől függetlenül még nagy szükség lenne egy kiadós esőzésre.

Pannon RTV

A műtrágyát dolgozza bele a talajba Dukai Aurél. A palicsi gazda a vetésre készíti elő termőföldjét. A munkálatokat azonban megnehezíti a talaj felső rétegének szárazsága. Mint mondta, a traktorok sok port nyelnek. Azonban, ha az idő is engedi, a következő héten már elkezdik a kukorica, majd a napraforgó vetését: „Tavaly ilyenkor már mindenki nagyban csinálta az ültetéseket, idén még egy-két ember csak. A többiek még mindig ugyanilyen munkában vannak, mint mi. Szerintem a jövő hét folyamán a többség el fogja kezdeni, mert most nem a dátumot kell nézni, hanem, hogy milyenek az időviszonyok.”

Pannon RTV

A csapadék mellé a felmelegedést is várják a gazdák. A napraforgónak talán az 5-6 fokos talaj is elegendő, de a kukoricának a 8-10 fok az optimális - mondják a termelők.

Pannon RTV

Aladics Tibor, termelő-felvásárló: „Itt a mi határunkban úgy érzem, sikerült kellőképpen megőrizni az embereknek a nedvességet, hiszen mindenki számol arra, hogy esetlegesen majd hiányozni fog a csapadék. Ilyenkor általában őszi szántásokat szoktunk alkalmazni, amit azután idővel le is tudunk zárni. Tehát ezeken a parcellákon még megvan a nedvesség, ha egy picit lekaparunk a földben, akkor még érezzük a nedvességet. Én úgy érzem, hogy a vetés szempontjából még nincs kritikus helyzet.”

Pannon RTV

A gyümölcstermesztők sincsenek jobb helyzetben. A barack szinte teljesen elfagyott, de nagy kárt okozott a fagy a cseresznyésekben, szilvásokban, almásokban is. Utóbbinál 50-60 százalékos kiesésre lehet számítani.

Pannon RTV

Urbán Károly, gyümölcstermelő: „Az őszibaracknak és a sárgabaracknak biztos, hogy a 90 százaléka el van fagyva. Én reménykedem abban, hogy az édes almának csak 50 százaléka fagyott el, de a savanyú almáknál szerintem a fagykár még nagyobb. Lehet, hogy 60-70 százaléka. Ez ezekre a területekre vonatkozik.”

Urbán Károly elmondta, ő biztosította fáit fagy ellen. Most várja, hogy a szakértők felmérjék a kárt. Jégverés ellen csak akkor tud majd biztosítást kötni, ha kifejlődött a termés.

termőföld
csapadékhiány
csapadékmentes
csapadék
szárazság
talaj
talaj menti fagy
barack
barackfa
almafa
alma
cseresznyefa
cseresznye
vetés

Most

16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!