Ugrás a tartalomra
Illusztráció: Pannon RTV

Görög alma szerb termékként utazott Oroszországba - Szabadkán keresztül

2019-09-10
20:14
2019-09-10
21:54
Forrás
021.rs
Hivatali visszaéléssel, adócsalással és pénzmosással gyanúsítják azokat, akik fiktív dokumentáció kíséretében szerbiai eredetű áruként adták el a gyümölcsöt az oroszoknak.

A Belügyminisztérium korrupcióellenes osztálya az adórendőrséggel és az újvidéki Felső ügyészség korrupcióellenes különleges osztályával együttműködve nyolc személyt tartóztatott le ma, egy további személyt pedig még keresnek. A rendőrségi közlemény szerint egy szabadkai vállalat felelős személyét hivatali visszaéléssel, adócsalással és pénzmosással gyanúsítják. A letartóztatottak között az említett cég dolgozói mellett vannak még gyümölcsfelvásárlók, egy fitoszanitáris felügyelő és a szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat egyik dolgozója, őt hivatalos okmány hamisításával vádolják.

A gyanúsítottakat azzal terhelik, hogy Görögországból importáltak gyümölcsöt, amit aztán a Szerbia és Oroszország közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel ellentétben, fiktív dokumentáció kíséretében szerbiai eredetű áruként adtak el az oroszoknak. A szabadkai vállalat a gyanú szerint a bejegyzett mezőgazdasági termelőknek fizetett ki jóval nagyobb mennyiségű gyümölcsért pénzt, mint amennyit ők átadtak, a szóban forgó termelők pedig ezt a pénzt visszaadták. A cég tulajdonosa ezáltal a gyanú szerint csaknem 25 millió dináros jogtalan haszonra tett szert és majdnem 12 millió dinár adót titkolt el. A gyanúsítottakat 48 órás előzetes őrizetbe vették. Pénzmosás gyanúja miatt továbbá 25 mezőgazdasági termelő ellen is bűnvádi feljelentést tesznek.

import
export
alma
Görögország
Oroszország
adócsalás
pénzmosás

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.