Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Gőzerővel folyik a munka a bánáti kertészetekben

2021.03.31
20:29
2021.04.01
15:58
Forrás
Pannon RTV
Ürítik a fóliasátrakból a téli termést és készítik elő a helyet a tavaszi terményeknek. Mivel egyre nehezebb napszámost találni, azért igyekeznek gépesíteni a termelést.

Három faluból, huszonöt napszámos szorgoskodik a muzslyai Csíkos-család kertészetében. Minden perc fontos, mert a piacon az új termék mindig a legkelendőbb.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „A spenótot le kell szedjük, mielőtt beledolgozzuk a maradványokat a földbe, és akkor azt a sok paradicsompalántát kiültetjük. Azt is ki kell ültetni optimális határidőben, mert ha itt szenved a pohárban, akkor elrúgja az első terméseket, viszont mindig az első termés a legdrágább. Az az első fürt paradicsom mindig az a legdrágább.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Csíkosék kertészetében 7000 négyzetméternyi fóliasátorban termelnek paradicsomot, paprikát, szabad ég alatt pedig húsz hektáron sárgarépát termesztenek. Az utóbbi években leszűkítették a termékfajtákat.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „A mechanizáció is drága, a gépek, és mind különleges gépek, amik csak gyökérzöldségekre valók.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A családi gazdálkodásból kiveszik a részüket a fiatalok is, akik az egyetem befejezése után folytatni is szeretnék a hagyományt.

Csíkos Ernő, kertész, Muzslya: „Úgy gondoltuk, nekünk ez a 7000 négyzetméter fólia untig elég, hogy kiiskoláztassuk őket. De azt mondta mind a kettő, hogy nincs szándékuk külföldre menni, látnak ebben fantáziát, így belementünk komolyan a gépesítésbe.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A termékeiket a Császárkert Kft.-n keresztül, valamint a belgrádi és az újvidéki nagybani piacokon értékesítik.

kertészek
kertészet
Muzslya

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.