Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Gyengébb hozamra számítanak idén a fűszerpaprika-termesztők

2020.09.02
15:30
2020.09.02
16:42
Forrás
Pannon RTV
A kedvezőtlen időjárás miatt később ért be a termés, így a betakarítás is tolódik Vajdaságban.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az előnytelen feltételek miatt nagyobb figyelmet és költséget igényelt a termesztés, ez pedig csökkenti a jövedelmet.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A fűszerpaprika-szedés az idén később kezdődik meg, jelenleg is sok még a zöld paprika a bokrokon. A gazdák szerint a változékony időjárás sem kedvezett idén a paprikatermesztésnek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Lassan érnek be a fűszerpaprikák Szabó József földjén is. Az adorjáni gazda nagyobb hozamot várt. Mint mondja, nem lesz rosszabb a minőség, de a termés csak a fele lesz a tavalyinak. „A paprika szereti a meleget, de ehhez a meleghez csapadék is kell. Csapadék nem volt, öntözni öntöztünk, amit lehetett. De nemcsak ez befolyásolta, hogy gyengébb a termés. Ezt a borzasztó hőmérsékletet, ami volt, a 40 fokos hőmérsékletet azért nem szereti.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Három parcellán termel fűszerpaprikát Bábinszki József. A gazda szerint idénymunkásokból nincs hiány. Ezen a földön a napszámosok már a jövő hét elején megkezdik a beért termés leszedését. A fűszerpaprikát egy martonosi cégnek adják át. „Az az igazság, hogy amikor a szerződést megkötöttük, akkor 50 dináros kilogrammonkénti árra kötöttünk meg. De általában az év végére a gazda korrigál, ha korrigálni kell az árakon.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az utóbbi napok meleg időjárása nem kedvezett a még virágzó fűszerpaprika-bokroknak sem. Sok helyen lehullott a növény virága. A gazdák becslése szerint így a hozam csak a fele lehet a tavalyinak.

paprika
fűszerpaprika
mezőgazdaság
szedés
termés
hozam
Szabó József
Bábinszki József

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.