Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Gyengébb hozamra számítanak idén a fűszerpaprika-termesztők

2020.09.02
15:30
2020.09.02
16:42
Forrás
Pannon RTV
A kedvezőtlen időjárás miatt később ért be a termés, így a betakarítás is tolódik Vajdaságban.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az előnytelen feltételek miatt nagyobb figyelmet és költséget igényelt a termesztés, ez pedig csökkenti a jövedelmet.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A fűszerpaprika-szedés az idén később kezdődik meg, jelenleg is sok még a zöld paprika a bokrokon. A gazdák szerint a változékony időjárás sem kedvezett idén a paprikatermesztésnek.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Lassan érnek be a fűszerpaprikák Szabó József földjén is. Az adorjáni gazda nagyobb hozamot várt. Mint mondja, nem lesz rosszabb a minőség, de a termés csak a fele lesz a tavalyinak. „A paprika szereti a meleget, de ehhez a meleghez csapadék is kell. Csapadék nem volt, öntözni öntöztünk, amit lehetett. De nemcsak ez befolyásolta, hogy gyengébb a termés. Ezt a borzasztó hőmérsékletet, ami volt, a 40 fokos hőmérsékletet azért nem szereti.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Három parcellán termel fűszerpaprikát Bábinszki József. A gazda szerint idénymunkásokból nincs hiány. Ezen a földön a napszámosok már a jövő hét elején megkezdik a beért termés leszedését. A fűszerpaprikát egy martonosi cégnek adják át. „Az az igazság, hogy amikor a szerződést megkötöttük, akkor 50 dináros kilogrammonkénti árra kötöttünk meg. De általában az év végére a gazda korrigál, ha korrigálni kell az árakon.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az utóbbi napok meleg időjárása nem kedvezett a még virágzó fűszerpaprika-bokroknak sem. Sok helyen lehullott a növény virága. A gazdák becslése szerint így a hozam csak a fele lehet a tavalyinak.

paprika
fűszerpaprika
mezőgazdaság
szedés
termés
hozam
Szabó József
Bábinszki József

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű