Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Gyengén termett idén a szilva a horgosi gyümölcsösökben

2021.09.07
16:27
2021.09.07
20:10
Forrás
Pannon RTV
Egy átlagos évhez képest jó, ha 50 százalékos terméshozammal lehet számolni. Felvásárlási árról pedig még beszélni sem lehet, hiszen annyi gyümölcs sem termett, amit értékesíteni lehet - panaszolják az általunk megkérdezett termelők.
Pannon RTV/Apczi Jenő

Néhány fán szűken ugyan, de látni termést a Horgos-környéki gyümölcsösökben, többségében azonban idén nagyon rosszul termett a szilva. A termelők azt mondják, a tavaszi, egymást követő fagyos éjszakák a fő okai annak, hogy átlagon aluli a gyümölcsmennyiség idén. A csapadék hiánya is nagy hatással volt a szilva fejlődésére, továbbá idén többször is alkalmazni kellett vegyszeres kezelést.

Dognár Viktor: „Sajnos a mi környékünkön a terméshozam nagyon kicsi. Az én értékelésem szerint a termésnek a fele maradt meg a tavalyihoz képest.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A piacon 80 és 100 dinár között mozog a szilva kilogrammonkénti ára.

A horgosi Vass Zoltán több mint 20 éve foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Mint mondja, ilyen gyenge termést eddig még nem jegyeztek fel. Azon virágokból lett a terméshozam nagyobb százaléka, amelyekből a termékenyebb években nem is fejlődik ki gyümölcs.

„A felvásárláshoz túl kevés szilva terem a környéken és igazából nem is tudunk felvásárlási árról beszélni, mert felvásárlás nincs is. Kicsiben, piacon vagy pedig olyan kereskedőknek adjuk el, akik a messzebbi piacokra hordják el a terményt.”

A gyenge terméshozam a szilva esetében nem csak helyi szinten, de országszerte is nagy gondot okoz, ugyanis sokak számára ez biztosítja a megélhetést.

Horgos
szilva
gyümölcs
termés

Most

12:14, Frissítve: 13:28

Újabb támadás történt Jeruzsálemben

Legkevesebb két személy megsérült az óváros közelében történt merényletben, csupán néhány órával azután, hogy egy zsinagógában heten vesztették életüket egy fegyveres támadásban.
11:51, Frissítve: 14:09

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.