Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dimitrije Goll

Gyorsabban és biztonságosabban lehet eljutni mostantól a görög tengerpartra

2019-05-18
20:47
2019-05-19
02:37
Forrás
Pannon RTV
Szombaton este nyolc órakor ünnepi ceremónia keretében átadták rendeltetésének a Grdelica-szoroson keresztül átívelő 26,3 kilométer hosszú útszakaszt.

Az autópálya most összeköti Szerbia északi és déli részét, így Horgostól Preševóig sokkal rövidebb idő alatt, sokkal gyorsabban és biztonságosabban lehet eljutni.

Autóbusszal járta körbe a szerb delegáció a 10-es korridort. A Grdelica-szorosnál lévő szakasz volt a legnehezebb a korridor déli részén építési szempontból, amellyel sok gond akadt, és amelyen 36 hidat emeltek fel és itt építették ki a két leghosszabb alagutat is. A szakasz 26,3 kilométer hosszú és hat évig tartott a kiépítése. Most húsz perc alatt keresztül lehet haladni rajta.

A 10-es közlekedési folyosó déli szakaszának, a Grdelica-szoroson áthaladó autópályarésznek az ünnepélyes megnyitója előtt a szakaszon dolgozó munkásokkal is találkoztak. Ana Brnabić szerb miniszterelnök azt mondta, büszke erre a vállalkozásra: „Ez egy nagy, történelmi nap. Ez jelképesen egy olyan nap, amikor a 10-es közlekedési folyosóval összekapcsolódunk Európával, ahol egyébként is a helyünk van. Ugyanakkor azt hiszem, hogy ez a nap jelképesen fordulópontként kell, hogy szolgáljon, fordulópontként, miszerint a mi országunk és a népünk befejezi a dolgokat, hogy mi befejezzük az elkezdett projekteket és akkor sem adjuk fel, amikor a legnehezebb.”

A Vladičin Hannál található Vrla hídnál tartották az ünnepélyes átadót, ahol felszólalt Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnöke, valamint Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke is.

Zoran Zaev, miniszterelnök, Észak-Macedónia: „Ha szorgalmasan és elkötelezetten dolgozunk, akkor az eredmények láthatóak lesznek. A mi polgáraink, a két ország polgárai, de az európai polgárok is így autópályán juthatnak el az Európai Unió északi részétől a déliig. Szkopjétől Belgrádig 3,5-4 óra alatt lehet eljutni, az autópályán előírt sebesség mellett. Ezzel lecsökkent a fizikai és az időbeli távolság is a két ország fővárosa között.”

Ez 75 évig álom volt és mi megvalósítottuk - mondta a szerb elnök. Aleksandar Vučić hangsúlyozta, a Szerbia déli részén élő emberek felépítették azt, amit előttük több generációnak nem sikerült. Büszkék lehettek erre, mert nem magatoknak, hanem a gyerekeink és a jövőnk számára építettétek ezt - üzente az elnök.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A nyár folyamán befejezzük a Bulgária felé vezető szakaszt is, több ezer kilométernyi autóutat építünk majd ki azért, mert akarjuk, azért, mert tudjuk, azért, mert ez a mi és a ti politikátok, azért mert ti, a nép, hittetek a munkában, a becsületességben, a szorgalomban, nem hittétek el a színes hazugságokat, hanem a komolyságban és a felelősségben hittetek. Azokban az emberekben hittetek, akik nem beszéltek hülyeségeket, akik konkrét dolgokat mondtak, és betartották az ígéreteiket. Nem állunk meg többé Szerbiában. Nem várunk. Nincs többé lustálkodás, nem hiszünk a mesékben, sem abban, hogy valami az ölünkbe hullhat, ti ma megmutattátok, hogy munkával mindent meg tudtok változtatni, hogy meg tudjuk változtatni Szerbiát.”

A szerb elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a közlekedési folyosónak gazdaságfellendítő és befektetéseket bevonzó ereje is van.

Az új résszel az utazóknak lehetőségük nyílik arra, hogy autópályán jussanak el Szabadkától a görög tengerpartig. Az építészeti remekműnek titulált szakasz csaknem 400 millió euróba került.

Grdelica-szoros
autópálya
Ana Brnabić
Zoran Zaev
korridor

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.