Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Gyümölcstermesztők a mezőgazdasági vásáron

2021.09.22
16:54
2021.09.22
19:06
Forrás
Pannon RTV
Kevesebben látogatnak ki idén az Újvidéki Mezőgazdasági Vásárra, ugyanakkor a gyártók és forgalmazók észrevételei szerint céltudatosabban érkeznek a potenciális vásárlók.

A tapasztalat az, hogy a termelők és az üzletemberek is szívesen élnek a lehetőséggel, hogy valami újat tanuljanak és szélesítsék a kapcsolati hálózataikat.

Pannon RTV/Juhász Géza

Szerdán a gyümölcstermesztőknek szerveztek konferenciát a vásáron. A szakértők szerint a gyümölcsösökben az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb fagyok okozzák a legnagyobb károkat, mégsem szentelnek elég figyelmet a problémának.

Nenad Magazin, tanár, Mezőgazdasági Kar, Újvidéki Egyetem: „Nem szentelnek elég figyelmet a megelőző intézkedéseknek sem, mint például a helyválasztás, a helyszínnek megfelelő gyümölcsfajta kiválasztása, de nem szentelnek elég figyelmet az aktív intézkedéseknek sem, amelyeket tehetünk, hogy megvédjük magunkat a fagy hatásaitól. A fagy nem csak a hozamkiesésre hat, hanem jelentős mértékben csökkenti a termény minőségét is.”

A vásár folyamán többször is rámutattak a termelőknek nyújtott támogatások jelentőségére. Ez a gyártóknak és forgalmazóknak is sokat számít, mivel növeli a gazdák vásárlóerejét, akikkel a kiállítások összekötik őket.

Király Erzsébet-Zsóka adai vállalkozó: „Mindenképpen szükséges az, hogy kiállításokra járjunk, hogy az emberek meglássák a termékeinket, hogy körbe tudják nézni, körüljárják, megbeszélik, hogy őnekik ez tetszik, nem tetszik, hány fajta gépünk van, akkor azt mindet meg tudják nézni. Több fajta típust gyártunk, egy 10-12 fajtát körülbelül, és járunk külföldre is.”

A világjárvány miatt elmaradt vásárok hiányát a termelők, a forgalmazók és a vásárlók is megérezték. Kis Miroslav verušići vállalkozó: „Azzal, hogy tavaly nem is volt megtartva, az idén lesz-nem lesz, ez normális, hogy sokkal kevesebb látogató van, sokkal kevesebben vagyunk, akik ide valamit kihoztunk bemutatni, úgyhogy reméljük, hogy májusig valamennyire normalizálódik a helyzet, és jobb lesz.”

A kiállítók többsége rámutatott, még ha kevesebb is a látogató, de célzottan érkeznek a vásárlók, és nincs jelentősebb forgalomkiesés.

Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár
Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás
Újvidék
gyümölcstermesztő

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.