Ugrás a tartalomra

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince (videó)

2017.01.22
12:45
A borászok december 27-én, Szent János napján, borszenteléssel zárják, január 22-én pedig a vincellérek védőszentjének, Vincének a napjával kezdik az esztendőt
A borászok december 27-én, Szent János napján, borszenteléssel zárják, január 22-én pedig a vincellérek védőszentjének, Vincének a napjával kezdik az esztendőt. Kóstolgatják a borokat, próbálják megjósolni azt, hogy milyen évre is számíthatnak. A szőlészek a mai napon metszett Vince-vesszők állapotából próbálják megjósolni a következő szüret gazdagságát. Dobó József, borász, Muzslya: „A levágott szőlővenyigéket vízbe tesszük és egy hét-tíz nap után már látszani kell, meleg helységben, hogy a venyigéken történt-e fagykár. Mivel tíz nap után már a szemek duzzadni kezdenek, és ha duzzadnak, azt jelenti, hogy nem volt fagykár a szőlőben.” vince nap szolo 2 Azt mondják, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Nos, ma nem csöpögtek a jégcsapok Bánátban, a szőlőtermelőket éppen az erős fagyok aggasztják. Dobó József, borász, Muzslya: „A mínusz 10-12 fokot a szőlő szerintem kibírja jól, és más oldalt pedig az is egy pozitívum az ilyen alacsonyabb hőmérsékleteknél, hogy nagyon sok kártevőt, atkát, meg miegymás petét, ami a szőlővenyigéken le van rakodva, azt megöli ez a hideg. Ennek alapján reménykedünk abban, hogy kevesebb gondunk lesz a növényvédekezéssel tavaszra.”A közép-bánáti Muzslya egykor komoly bortermelő vidék volt. Húsz-harminc évvel ezelőtt azonban eltűntek a faluból a szőlőskertek. A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete a borkultúra hagyományának felélesztését tűzte ki célul. Rontó László, az egyesület elnöke: „Pár évvel ezelőtt volt egy olyan, hogy mínusz huszonvalahány fok, akkor egyértelmű volt a dolog, tehát a szőlőnek akkor nagyja része kifagyott. Tehát, a tőkék nem, viszont a vesszők igen. Abban reménykedünk, hogy az elmúlt ősz eléggé hosszú volt, és a szőlő el tudta magát szépen altatni, beértek a vesszők, és reméljük, hogy tavaszra, majd amikor a rügyek kezdenek fakadni, hogy akkor mi is elégedettek leszünk.” A muzslyai borászok egyelőre főként vásárolják a szőlőt, de mindenkinek van a kertjében kisebb-nagyobb szőlőültetvény. Évről-évre növelik a tőkék számát.
bor
szőlő
Muzslya
borász
Vince napja

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.