Ugrás a tartalomra

Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince (videó)

2017.01.22
12:45
A borászok december 27-én, Szent János napján, borszenteléssel zárják, január 22-én pedig a vincellérek védőszentjének, Vincének a napjával kezdik az esztendőt
A borászok december 27-én, Szent János napján, borszenteléssel zárják, január 22-én pedig a vincellérek védőszentjének, Vincének a napjával kezdik az esztendőt. Kóstolgatják a borokat, próbálják megjósolni azt, hogy milyen évre is számíthatnak. A szőlészek a mai napon metszett Vince-vesszők állapotából próbálják megjósolni a következő szüret gazdagságát. Dobó József, borász, Muzslya: „A levágott szőlővenyigéket vízbe tesszük és egy hét-tíz nap után már látszani kell, meleg helységben, hogy a venyigéken történt-e fagykár. Mivel tíz nap után már a szemek duzzadni kezdenek, és ha duzzadnak, azt jelenti, hogy nem volt fagykár a szőlőben.” vince nap szolo 2 Azt mondják, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince. Nos, ma nem csöpögtek a jégcsapok Bánátban, a szőlőtermelőket éppen az erős fagyok aggasztják. Dobó József, borász, Muzslya: „A mínusz 10-12 fokot a szőlő szerintem kibírja jól, és más oldalt pedig az is egy pozitívum az ilyen alacsonyabb hőmérsékleteknél, hogy nagyon sok kártevőt, atkát, meg miegymás petét, ami a szőlővenyigéken le van rakodva, azt megöli ez a hideg. Ennek alapján reménykedünk abban, hogy kevesebb gondunk lesz a növényvédekezéssel tavaszra.”A közép-bánáti Muzslya egykor komoly bortermelő vidék volt. Húsz-harminc évvel ezelőtt azonban eltűntek a faluból a szőlőskertek. A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete a borkultúra hagyományának felélesztését tűzte ki célul. Rontó László, az egyesület elnöke: „Pár évvel ezelőtt volt egy olyan, hogy mínusz huszonvalahány fok, akkor egyértelmű volt a dolog, tehát a szőlőnek akkor nagyja része kifagyott. Tehát, a tőkék nem, viszont a vesszők igen. Abban reménykedünk, hogy az elmúlt ősz eléggé hosszú volt, és a szőlő el tudta magát szépen altatni, beértek a vesszők, és reméljük, hogy tavaszra, majd amikor a rügyek kezdenek fakadni, hogy akkor mi is elégedettek leszünk.” A muzslyai borászok egyelőre főként vásárolják a szőlőt, de mindenkinek van a kertjében kisebb-nagyobb szőlőültetvény. Évről-évre növelik a tőkék számát.
bor
szőlő
Muzslya
borász
Vince napja

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.