Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ha nincs szatyrod, vigyél egyet!

2019-12-08
16:32
2019-12-08
19:11
Forrás
Pannon RTV
Közös összefogással elindult Szabadka első szatyorkölcsönzője, mégpedig a Teszla telepi piacnál lévő Crni Džo szupermarketben.

A vászontáskákat önkéntesek varrták és ajánlották fel azzal a céllal, hogy minél kevesebb nejlonzacskó fogyjon, és hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos vásárlásra.

Kis dobozkában, szépen összetekerve várják a textiltáskák, hogy használják őket a szupermarket kasszája mellett. Gellér Mónika kereskedő szerint a szatyorkölcsönzés még újdonságnak számít felénk, ezért az emberek még ódzkodnak a használatától: „A napokban a hölgy, ahogy hozta ezt a dobozkát a textiltáskákkal, amiket el lehet vinni és vissza lehet hozni később kimosva, kivasalva, mindenki meglepődött, mert nem láttak még sehol ilyet. Igazából vagy megvásárolnák, vagy úgy vinnék el, hogy nem hozzák vissza, de nyilván azért, mert még nem tapasztaltak ilyesmit.”

A kirakott vászontáskák közül egyet bevásárlás után bárki ingyen elvihet, azzal a feltétellel, hogy tisztán vissza is viszi azt.

Széll Katalin ötletgazda szerint a kölcsönözhető textiltáska akkor nyújthat segítséget elsősorban, ha elfelejtünk sajátot vinni bevásárláskor, így nem kell még feleslegesen műanyagzacskót is vásárolni: „Az egésznek az a célja, hogy minél kevesebb nejlonzacskó fogyjon. Ez egyfajta támogatás azoknak, akik már textiltáskával vásárolnak, de néha otthon felejtik azt, és egy lehetőség azoknak is, akik szeretnék kipróbálni, hogy milyen textiltáskával vásárolni. Azért lenne fontos, hogy minél kevesebb ilyen zacskó fogyjon, mert jelenleg Vajdaságban nem megoldott ezeknek a nejlonzacskóknak a visszagyűjtése és újrahasznosítása.”

Széll Katalin hozzátette, Magyarországról hozta az ötletet és tervei szerint még több üzletbe szeretné elvinni a szatyorkölcsönzőt.

szatyor
vászon
bevásárol
zacskó
szatyorkölcsönző

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.