Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Ha nyár, akkor dinnye!

2021.07.15
16:31
2021.07.15
17:56
Forrás
Pannon RTV
Jól esik a nagy hőségben a finom, hűs dinnye. Hetek óta kapható a lédús frissítő a piacokon, a boltokban és az utcai árusoknál. A termelők elégedettek az idei termés mennyiségével és minőségével.
Pannon RTV/Juhász Géza

A népszerű nyári gyümölcsöt nem csak íze, de a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása miatt is érdemes fogyasztani. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok védik a szemet, a szívet és a bőrt, magas nedvességtartalma pedig hidratálja a szervezetünket is. Mivel szezonális gyümölcsről van szó, ha nem eszünk belőle eleget, egy egész évet kell várni rá, a következő nyárig.

Pannon RTV/Juhász Géza

Aki Petrőcön nem szereti a dinnyét, az nem is igazi petrőci - mondják a helyiek. Jaroslav Đivijak, Petrőc: „Kérdem én, ki nem szeretni a dinnyét? Legtöbbször itt, Radenél vásárolok, mivel jóbarátok vagyunk, és fantasztikus dinnyét árul, a gyerekek is szeretik.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A legtöbb petrőci családi vállalkozásban termeszti a dinnyét. A kilencéves Milica Mikić nagyon szereti ezt a gyümölcsöt, és apukájának is szívesen segít a termelésben.
„- El szoktam vele menni az ültetvényre, és segítek neki.
- Melyik a kedvenc részed ebből?
- Amikor szüreteljük a dinnyét.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Rade Mikić hatféle dinnyét termel. Ezúttal a Red secret fajtával rakta púposra a kocsiját. A sárgadinnyét pár óra alatt elkapkodták, de a görögdinnye is gyorsan elfogyott. Vásárlás előtt kóstolhatunk nála, stábunkkal pedig megosztotta, hogyan válasszunk dinnyét ránézésre. „Leginkább a fajtától függ, és évente változik. Általában azt kell nézni, hogy a görögdinnye szép alakú legyen, szép színe legyen, és mindenképp figyelni kell a szárát, hogy ne legyen régi a görögdinnye.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A dinnye kilójának ára Petrőcön jelenleg 50 dinár. Ez rendszerint csökken a főszezonhoz közeledve, ami július végén szokott lenni. A dinnyeszezon nagyjából augusztus közepéig, Lőrinc napig tart.

dinnye
nyár
piac
görögdinnye
sárgadinnye
Petrőc

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.