Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ha Trifon napján esik az eső, jó szőlőtermés várható

2020.02.14
17:41
2020.02.14
17:49
Forrás
Pannon RTV
Február 14-e Szent Trifon napja a Julianus naptár szerint. A szőlő védőszentjének ünnepéről Vajdaság-szerte megemlékeznek a szőlészek és borászok.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ezen a napon a szőlészek kimennek a szőlősökbe megmetszeni legalább egy szőlőtőkét. A helyi pap is megszentelte a kenyeret és a bort, áldását adva a termelőkre és a termésre is. Az intézet minden évben megválasztja az ünnep védnökét, avagy keresztapját is, aki a helyi borászokat képviseli. Az idei képviselővel a helyi borfajták sikerességéről beszéltünk.

Aleksandar Mrđanin, borász, Mrđanin Pincészet: „Karlóca egy olyan hely, ahol a turizmus nagyon fejlett, és az ide érkező turisták ki akarnak próbálni valamit, ami őshonos. Nemzetközi fajtákat isznak máshol, és eljönnek ide, hogy megnézzék, mit kínálunk. Ahogy fejlődik az idegenforgalom Karlócán, úgy növekszik az érdeklődés az őshonos fajtáink iránt, melyeknek kitűnő lehetőségeik vannak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Sila, probus, neoplanta, petra - néhány a karlócai szőlészeti és borászati intézet fajtái közül. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karával együttműködve 23 féle szőlőtőkét és 21 borfajtát fejlesztettek ki. Az újabbak mellett régebbi fajtákat is gondoznak, összhangban a termelők és a piac igényeivel.

Dragoslav Ivanišević, egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara: „Az olaszrizling, vagy grašac, ahogy manapság gyakrabban hívják, az egyik legelterjedtebb faj a Fruška gorán. Igen jó potenciálja van. Az elmúlt egy-két évben, észrevehető egy trend, hogy visszatérőben van a piacra, a fogyasztók újra keresik. Így a Fruška gora felismerhető ennek alapján, de sok más faj alapján is.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Tartományi Kormány is támogatja a borászok és az intézet munkáját. Korszerű borelemző készüléket adományozott a Mezőgazdasági Karnak, mellyel a borászok alacsony áron végezhetnek elemzéseket. A termelők rendelkezésére állnak egyéb tartományi források is.

Mladen Petković, titkárhelyettes, Tartományi Mezőgazdasági Titkárság: „Működnek nálunk ösztönző alapok. Kihasználhatják a rendelkezésükre álló eszközöket, hogy fejlesszék a termelést. Itt új szőlőültetvények telepítéséről beszélünk, tehát beszerezhetik a teljes felszerelést, amelyre szükségük van, oszlopokat az ültetvények felnevelésére, felszerelést a szőlő feldolgozására.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A hiedelem szerint, mikor Szent Trifon napján esik az eső, kedvező év várható szőlőtermés szempontjából. Habár a borászok hiányolják az idei télen az alacsonyabb hőmérsékletet, mégis optimistán állnak az elkövetkező év elé.

szőlészet
borászat
Karlóca

Most

16:13, Frissítve: 16:27

Mire figyeljünk két keréken?

Egyre több motorost csábít az utakra a nyárias időjárás. Ez pedig akarva akaratlanul magával vonzza azon balesetek számának növekedését, amelyekhez közük van a motorosoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.