Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hagyományos disznótor Tiszaszentmiklóson

2019-11-16
18:25
2019-11-17
10:36
Forrás
Pannon RTV
A disznóvágást a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület szervezte.

Már a kora reggeli órákban hagyományosan, szalmával pörkölték a vágásra szánt sertést a tiszaszentmiklósiak. A helyiek mellett a szomszédos Csókáról, és a község testvértelepüléséről, a romániai Dettáról is érkeztek vendégek, akik kolbászsütésben méretették meg magukat. Szabó Ferenc böllér szerint a jó kolbász elkészítésében a házi praktikák mellett a hozzávalók minősége is fontos. Hozzátette: „Elsősorban a hús. Ez a legfontosabb dolog. Hús, egy kicsi szalonna, persze itt ki lett jelentve, hogy sült kolbászt kell készíteni, és a sült kolbászra persze kell egy kicsi csontlé is bele, és különböző fűszerek. Persze a fűszerek a böllér titka.”

Hagyományos falusi disznótor lévén reggel, a hagymával ízesített vért, a májfasírtot és a sült szalonnát az udvaron tálalták.

A sült kolbászok elbírálásában részt vett Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is. Kiemelte: „A hurka készítés, kolbász készítés, a hagyományos disznótoros reggeli, a finom pálinkákat meg tudjuk kóstolni, úgy gondolom, hogy ez rendkívül fontos a helyiek vonatkozásában, és nem csak a helyiek vonatkozásában, hanem Vajdaság-szerte fontos az ilyen jellegű hagyományainkat őrizni, pont ezért is a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság is támogatja évről-évre az ilyen jellegű rendezvényeket, nem csak magának a rendezvénynek a megszervezését, hanem az ilyen egyesületeket, amelyek mezőgazdaságot népszerűsítenek, azoknak az egyesületeknek az éves munkáját.”

A friss sertéshús feldolgozását követő sütés-főzésben elkészült finomságokat közösen fogyasztották el a résztvevők ebédre.

Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület
Csóka
disznótor

Most

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.