Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hagyományos disznótor Tiszaszentmiklóson

2019-11-16
18:25
2019-11-17
10:36
Forrás
Pannon RTV
A disznóvágást a Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület szervezte.

Már a kora reggeli órákban hagyományosan, szalmával pörkölték a vágásra szánt sertést a tiszaszentmiklósiak. A helyiek mellett a szomszédos Csókáról, és a község testvértelepüléséről, a romániai Dettáról is érkeztek vendégek, akik kolbászsütésben méretették meg magukat. Szabó Ferenc böllér szerint a jó kolbász elkészítésében a házi praktikák mellett a hozzávalók minősége is fontos. Hozzátette: „Elsősorban a hús. Ez a legfontosabb dolog. Hús, egy kicsi szalonna, persze itt ki lett jelentve, hogy sült kolbászt kell készíteni, és a sült kolbászra persze kell egy kicsi csontlé is bele, és különböző fűszerek. Persze a fűszerek a böllér titka.”

Hagyományos falusi disznótor lévén reggel, a hagymával ízesített vért, a májfasírtot és a sült szalonnát az udvaron tálalták.

A sült kolbászok elbírálásában részt vett Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is. Kiemelte: „A hurka készítés, kolbász készítés, a hagyományos disznótoros reggeli, a finom pálinkákat meg tudjuk kóstolni, úgy gondolom, hogy ez rendkívül fontos a helyiek vonatkozásában, és nem csak a helyiek vonatkozásában, hanem Vajdaság-szerte fontos az ilyen jellegű hagyományainkat őrizni, pont ezért is a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság is támogatja évről-évre az ilyen jellegű rendezvényeket, nem csak magának a rendezvénynek a megszervezését, hanem az ilyen egyesületeket, amelyek mezőgazdaságot népszerűsítenek, azoknak az egyesületeknek az éves munkáját.”

A friss sertéshús feldolgozását követő sütés-főzésben elkészült finomságokat közösen fogyasztották el a résztvevők ebédre.

Piros Tulipán Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület
Csóka
disznótor

Most

21:28, Frissítve: 23:30

Újabb vajdasági magyar az olimpián

Kijutott az olimpiára a szerbiai férfi asztalitenisz válogatott miután óriási bravúrt végrehajtva Hongkongot is legyőzte az ötkarikás játékok kvalifikációs tornáján.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.