Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hamarosan beérik a levendula

2020-05-27
16:29
2020-05-27
17:34
Forrás
Pannon RTV
Egyre többen foglalkoznak levendulával Magyarkanizsán és környékén, annak ellenére, hogy vidékünkön nem őshonos növényről van szó.

A levendulának száz arca van, a szépségiparban, az orvoslásban, ugyanakkor a táplálkozásban is használják. Hamarosan itt az ideje a levendulaszüretnek.

Illatos, látványos és számos jótékony hatása van - ez a levendula. Karácsonyi Róbertéknek közel egy hektáros levendula-ültetvényük van a horgosi határban. A levendula a mediterrán éghajlatot kedveli, így a napsütés és a száraz levegő van igazán jó hatással a növényre. Karácsonyiék főként olajat készítenek a növényből és hamarosan, pár héten belül sor kerülhet az aratásra is.

Karácsonyi Róbert levendulatermesztő: „Erre a célra készült levendulakombájnnal aratunk, amit Franciaországból sikerült beszerezni és a legnagyobb melegben, június végén, délben, a legnagyobb napsütésben, 35 fokban, akkor kell végezni, akkor tartalmazza a legtöbb olajat és a gép elvégzi a többit, levágja, kidobálja oldalra, kis csokrokba. Bekötögetjük és ezt azonnal a desztilláló készülékbe rakjuk, és így nyerjük ki belőle az olajat.”

Nagy Elvira csaknem hat éve foglalkozik a gyógynövény termesztésével egy fél hektáros területen. A termelő a learatott levendula nagy részét megszárítja és párnácskákat, levendulababákat készít belőle, amit aztán piacokon és vásárokon értékesít: „Sokoldalú a használatban. Aromanövény és elsősorban arról ismeretes, hogy nyugtató, relaxáló hatása van. Maga az illata az, ami gyógyít, mindenféle formában, például kozmetikában használják az olajat, a szépségiparban.”

A termelő hozzátette, ugyan kevesen tudják, azonban a levendulából teát is lehet készíteni, ami kifejezetten jó hatással van az emésztőrendszerre és az idegek nyugtatására is.

levendula
gyógynövény
termesztés
beérik

Most

08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.