Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Hamarosan beérik a levendula

2020.05.27
16:29
2020.05.27
17:34
Forrás
Pannon RTV
Egyre többen foglalkoznak levendulával Magyarkanizsán és környékén, annak ellenére, hogy vidékünkön nem őshonos növényről van szó.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A levendulának száz arca van, a szépségiparban, az orvoslásban, ugyanakkor a táplálkozásban is használják. Hamarosan itt az ideje a levendulaszüretnek.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Illatos, látványos és számos jótékony hatása van - ez a levendula. Karácsonyi Róbertéknek közel egy hektáros levendula-ültetvényük van a horgosi határban. A levendula a mediterrán éghajlatot kedveli, így a napsütés és a száraz levegő van igazán jó hatással a növényre. Karácsonyiék főként olajat készítenek a növényből és hamarosan, pár héten belül sor kerülhet az aratásra is.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Karácsonyi Róbert levendulatermesztő: „Erre a célra készült levendulakombájnnal aratunk, amit Franciaországból sikerült beszerezni és a legnagyobb melegben, június végén, délben, a legnagyobb napsütésben, 35 fokban, akkor kell végezni, akkor tartalmazza a legtöbb olajat és a gép elvégzi a többit, levágja, kidobálja oldalra, kis csokrokba. Bekötögetjük és ezt azonnal a desztilláló készülékbe rakjuk, és így nyerjük ki belőle az olajat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nagy Elvira csaknem hat éve foglalkozik a gyógynövény termesztésével egy fél hektáros területen. A termelő a learatott levendula nagy részét megszárítja és párnácskákat, levendulababákat készít belőle, amit aztán piacokon és vásárokon értékesít: „Sokoldalú a használatban. Aromanövény és elsősorban arról ismeretes, hogy nyugtató, relaxáló hatása van. Maga az illata az, ami gyógyít, mindenféle formában, például kozmetikában használják az olajat, a szépségiparban.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A termelő hozzátette, ugyan kevesen tudják, azonban a levendulából teát is lehet készíteni, ami kifejezetten jó hatással van az emésztőrendszerre és az idegek nyugtatására is.

levendula
gyógynövény
termesztés
beérik

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.