Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hamarosan megtelnek a borospincék

2021.09.27
14:52
2021.09.27
15:59
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a szőlőszüret Észak-Bácskában. A királyhalmi pincék többségében már forr a must. A borászok szerint a nehéz év ellenére jó minőségű borokra számíthatunk 2021-ben. Az idei termés minőségét a szárazság rontotta le.
Pannon RTV

Jó minőségű borokra számítanak a gazdák Észak-Bácskában. A rossz időjárás ellenére szépen fejlődött idén a szőlő, minősége azonban nem lesz első osztályú. A szőlő kilónkénti ára jelenleg 50-60 dinár között mozog. Kovács Tibor királyhami szőlőkertjét is a szárazság veszélyeztette leginkább.

„A legnagyobb nehézség a szárazság volt. Én megoldottam egy részét az ültetvényemnek úgy, hogy locsoltam. Azokon a helyeken, ahol nem locsoltam, a szárazság úgy hatott ki, hogy megsütötte a leveleket és megégette magát a szőlőfürtöket is. Így következett, hogy a szőlőfürtök nem olyan jó minőségűek lettek. Ez által lett ez az év gyengébb mint tavaly.”

A 2021-es évjáratú borok finomnak ígérkeznek. Katona Nándor szőlészetét szüleitől örökölte. Zalagyöngye, ezerjó, rajnai rizling valamint cabernet franc is megtalálható itt. A jó bor minősége szerinte kizárólag a kiváló terméstő függ. Minden a szőlő metszésénél kezdődik.

„A metszés a legfontosabb tényező talán, mert el kell tudni találni, mennyi rügyet kell hagyni, mennyi szőlőre számít a gazda. Ha ilyen szélsőséges az időjárás mint az idén. Azután következik a szőlő védelme, a zöld munkálatok és hát a végén ezeket is komolyan kell elvégezni, az idén nem volt olyan veszély, hogy valami érje a szőlőt, alig kellett permetezni.”

Az elmúlt években a gazdák azt tapasztalták, hogy környékünkön a roséra van a legnagyobb kereslet, amit főként a fiatalok fogyasztanak, fröccs formájában.

bor
szőlő
borospince
hordó

Most

09:51

150 éves a szabadkai Népkör

Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.
07:36, Frissítve: 10:01

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.