Ugrás a tartalomra

Harmadik alkalommal indul útjára az integrált növényvédelmi képzés

2022.03.01
14:01
2022.03.01
19:08
Forrás
Pannon RTV
A Pro Scientia Naturae Alapítvány a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének társszervezésében már harmadik alkalommal rendezi meg az integrált növényvédelmi képzést Vajdaságban. Zentán a hallgatók ma ünnepélyes keretek közt írták alá szerződéseiket.

A képzést a Pro Scientia Naturae Alapítvány állította össze és hivatalos, államilag elismert tanúsítványt biztosít. A növényvédelemhez tartozó korszerű környezetről és az egészségvédő technológiák használatáról szól. Kalmár Éva Tornyosról jelentkezett a képzésre.

„Számomra nagyon fontos, hogy részt vegyek ezen a programon, mivel földműveléssel foglalkozom. Magam vezetem a több mint 74 hektáros gazdaságomat. Hallottam ismerőstől, aki a Gazdakörben dolgozik, Beától hallottam, hogy nyílik ez a lehetőség. Számomra fontos a fejlődés, a növény- és környezetvédelem és remélem, hogy erről is sok mindent meg fogok tanulni.”

A képzés felét az elméleti rész teszi ki, amely online formában valósul meg, míg a másik felét a partner intézményeknél eltöltött gyakorlati rész teszi ki, és összesen 187 órából áll. Az idei képzésre dupla annyian jelentkeztek, mint az elmúlt években. 30 diákkal indul a program - mondta Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány ügyvezetője.

„Azt látjuk, hogy az emberek egyre tudatosabban vállalják azt, hogy felnőtt korukban is képzik magukat és ezt nagyon-nagyon fontos kiemelni és aláhúzni, mert régen ez főleg az agrárágazatban nem volt jellemző.”

Hidat próbáltunk képezni az elmúlt időszakban a belgrádi Mezőgazdasági Minisztérium és a budapesti Agrárminisztérium között, ebben pedig a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége hathatós segítséget nyújtott - mondta Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke.

„A szakmai együttműködés mellett, amely a két minisztérium között van, öröm számunkra az is, hogy ilyen szakmai jellegű képzéseket tudnak magyar nyelven szervezni az Agrárminisztérium támogatásával a délvidéki vagy vajdasági magyar gazdák számára.”

A növényvédelemmel kapcsolatos törvényi változással jár, hogy a következő időszakban ellenőrzik a növényvédelmi szereket, a permetezőgépek technikai-műszaki állapotát, mindez azonban előreláthatólag ingyenes lesz a gazdák számra - tette hozzá Fremond Árpád.

Pro Scientia Naturae Alapítvány
Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége
Zenta
növényvédelem
képzés
szerződés
Lengyel László
Fremond Árpád

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.