Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hatalmas károkat szenvedtek az iparosok a koronavírus miatt

2020.04.20
13:03
2020.04.20
18:34
Forrás
Pannon RTV
A rendkívüli helyzetben sokan nem is dolgozhatnak, a megrendeléseiket sorra mondják le. Holnaptól az előírások ugyan enyhülnek számukra, azonban ez még nem garantálja azt, hogy több munkájuk lesz.

Néhány hónappal ezelőtt még gőzerővel dogoztak a varrógépek Vajdaság-szerte. A koronavírus-járvány azonban jelentősen visszavetette a szabászatok forgalmát is. A szabadkai Tóth család vállalkozása évtizedek óta készít öltönyöket, alkalmi ruhákat, az utóbbi hetekben azonban egyáltalán nem volt munkájuk.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Tóth Endre szabó: „A műhelyünk szinte leállt. Lemondták az elsőáldozásokat, bérmálkozásokat, az esküvői ruhákért nem jelentkeznek. Népviseletes darabokat szoktunk készíteni szemlékre, versenyekre, amiket elhalasztottak vagy egyszerűen meg sem tartanak.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Tavaly még arról számoltunk be, hogy jelentősen nőtt az új autók eladása az országban. A koronavírus-járvány miatt azonban az eladás is visszaesett. A márkaszervizek eddig csökkentett munkaidővel dolgoztak. Holnaptól ez módosulhat.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Márton Dávid márkaszerviz-tulajdonos: „Úgy tudjuk behozni és leginkább rentábilissá tenni a céget, hogy hetente, hét közben is szünetet tartunk és nem mindennap dolgoztunk. Most több mint valószínű, hogy holnaptól már próbálom úgy beosztani, ha a munka is úgy kívánja, hogy mindennap sikerüljön dolgozni. Reméljük, hogy össze tudjuk ezt hozni.”

Pannon RTV/Gál Hermina, Szkocsovszki László

Keddtől kinyithatnak egyes kisebb szaküzletek, boltok és műhelyek, majd fokozatosan a többi egy-két héten belül - ezt jelentette be szombat este Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Keddtől megnyitunk szinte minden műhelyt. Kinyithatnak a vulkanizálók, az autómechanikusok, az autólakkozók, az autóelektronikások, a ruhatisztítók, cipészek, szabók. Itt vannak az autó-kereskedések, a kerékpárüzletek, a technikai üzletek, az épületanyag-üzletek.”

Pixabay/jackmac34

A szerb államfő hozzátette, ha nem romlanak a fertőzési adatok, akkor április 27-től megnyílhatnak a 300 négyzetméternél kisebb üzletek. A fodrászatok, kozmetikák és edzőtermek pedig május 4-től nyithatnának.

iparosok
Szerbia
károk
koronavírus

Most

Népszerű