Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hatékonyabb lesz a jégvédelem, a bajsai radarközpont is korszerűsödik

2021.11.05
16:36
2021.11.05
18:23
Forrás
Pannon RTV
A helyszínen járt Igor Mirović, tartományi kormányfő.

A bajsai radarközpont korszerűsítésének köszönhetően jóval hatékonyabb lesz a jövőben a jégvédelem. A helyszínen járt Igor Mirović, tartományi kormányfő. Bemutatták a központ működését, valamint az állomások automatizálásának folyamatát. Az első fázisban 47 rakétakilövőállomást korszerűsítenek Vajdaságban.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója, Jugoslav Nikolić köszönetet mondott a tartományi kormánynak a támogatásért és a rakéták beszerzéséért.

Hozzátette, hogy a központ automatizálása első szakaszának befejezése után, amely összesen 47 kilövőállomás korszerűsítését foglalja magába, megkezdődhetnek majd a munkálatok az antalfalvi Szamos radarközponton is.

Pannon RTV

"Szerbiában folyamatban van a jégvédelmi rakétakilövő állomások automatizációja. Ezzel egyrészt biztonságosabb, másrészt pedig hatékonyabb lesz a rendszer. Ez gyakorlatilag még egy támogatás az állam részéről a mezőgazdasági termelők irányába, a vetések jégkár elleni biztosításának szubvenciója, a jégvédelmi hálók szubvenciója és a szerbiai jégvédelmi rendszer teljes operatív rendszerének pénzelése mellett."

Két évvel ezelőtt a tartományi kormány a Mezőgazdasági Minisztériummal és a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettel együtt csatlakozott a radarközpontok automatizálásának és korszerűsítésének nemzeti programjához - mondta Igor Mirović. A tartományi kormányfő szerint ennek nagy jelentősége lesz a gazdálkodók szempontjából, mert hatékonyabb lesz a természeti katasztrófák elleni védekezés.

Pannon RTV

"Egyetlen operátor fog kezelni több tíz jégvédelmi állomást, ez lerövidíti a rakéták kilövésének idejét, minőségibb és jobb munkaszervezéssel, modernizált, technológiailag korszerűbb módon, és ez jelentősen, úgy számoljuk, mintegy 30-40 százalékkal csökkenti majd a jégeső okozta károk kockázatát."

A tartományi kormányfő szerint Vajdaság lesz az első régió Szerbiában, amely 2023-ra teljes lefedettséggel rendelkezik, 389 automatizált rakétaállomással a területén. Az ehhez szükséges pénzt a tartományi költségvetésből biztosították - mondta Mirović.

Az eseményen jelen volt Szatmári Adrián, Topolya polgármestere is.

jégvédelem
rakéta
Bajsa
Jugoslav Nikolić

Most

Népszerű