Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Hektáronként átlagosan 9 tonnás kukoricahozamra számítanak az észak-bácskai termelők

2020.09.06
16:42
2020.09.06
16:49
Forrás
Pannon RTV
Az idei nem lesz rekordév, ami a kukorica hozamát illeti.
Pannon RTV/Gál Hermina

A szakemberek Észak-Vajdaság területén összesen 925 ezer tonna betakarított kukoricatermésre számítanak, ami valamivel több, mint tavaly. A felvásárlási árak azonban nem sokban különböznek majd az eddig megszokottól - mondják a szakemberek.

Pannon RTV/Gál Hermina/illusztráció

Tíz nap múlva kezdődik a 60 holdnyi tengeri betakarítása Martin Gabrić földjein. A verušići gazda 8-9 tonnás hektáronkénti hozamra számít. Elmondása szerint a későn érkező csapadék megviselte a növényt, ezért a kukoricacsövek nem fejlődhettek ki kellőképpen. Martin Gabrić a termését nem tudja hol tárolni, ezért nem számíthat a kukorica kedvező átvételi árára. „Amint hallom, a kukorica átvételi ára egyre csökken, most 15-16 dinár, és ahogy közeledik az aratás ideje az ára csak esik. Nem látom értelmét, hogy olcsóbb legyen, de mivel a felvásárlók veszik meg és keresnek rajta, ők a monopolisták. Én egy évet várok, hogy beérjen, szabad ég alatt van a gyáram, ők viszont benyúlhatnak a zsebünkbe és elvehetik azt a 4-5 dinárt kilónként.”

Pannon RTV/Gál Hermina

250 hektáros kukoricaföldje van Richter Franjónak. A szabadkai termelő földjeit a szárazság sem sújtotta, ezért ő 10 tonna hektáronkénti hozamban is mer reménykedni. „A kukoricában bízok, bár per pillanat itt szerintem manipuláció van, ugyanis három héttel ezelőtt az új kukoricának is az ára felhúzódott 18-19 dinárra. Most már szinte napi szinten csökkennek az árak, amint közeledik a betakarítás. Most lement az ár 14-15 dinárra, de aki csak teheti, tárolja a kukoricát, mert a kukoricának lesz jó ára.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Csaknem 103 ezer hektáron termelnek kukoricát az észak-bácskai határban. Damir Vojnić Tunić, az Észak-Bácskai Regionális Gazdasági Kamara mezőgazdasággal megbízott koordinátora a várható árakról beszélt. „Ami az árat illeti, várhatóan megegyezik majd a tavalyi árával, ugyanis mérsékelt hozamok várhatók, tehát 14 és 15 dinár közötti lesz az ára a betakarításkor. A tavalyi kukorica ára pillanatnyilag 20 dinár körüli, de a kezdeti árak várhatóan nem térnek majd nagyon el a tavalyiakhoz képest.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Míg Szerbia idén mintegy 300 millió euró értékű kukoricát exportált a környező országokba, addig az észak-bácskai körzetben az év első 7 hónapjában 20 százalékkal csökkent a kukoricakivitel.

kukorica
kukoricahozam
hozam
termés
ár
felvásárlási ár

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.