Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A hétvégén már kezdődik az aratás

2019-06-12
15:30
2019-06-12
16:44
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan megkezdődik a kalászosok betakarítása Vajdaságban. Elsőként árpa, majd a búza érik be. Az idei szezonban több tényező is nehezítette a termelők munkáját.

Az árpa már aratásra készen hullámzik az enyhe nyári szellőben - ezt mutatja Varga Zoltán. A ludasi gazda a tavalyihoz hasonló terméshozammal számol: „Átlagosan szerintem kettőtől, négy-öt tonnáig meglesz holdanként. Ezen a parcellán tavalyhoz képest lesz annyi biztosan, de vannak olyan parcellák, hogy fele annyi a termés, mint tavaly.”

Gyorsan megérik az idei búza is, mutatja Kovács Imre ludasi termelő a háza melletti földjénél. Elmondása szerint bár a csapadék jól jött, a változékony időjárás igencsak megtréfálta a gazdákat ebben a szezonban: „A télen nem volt hó, az volt a baj, most meg jött ez az eső. Jó jött volna az eső, nagyon, csak ez meg már túl sok volt. Rájön most ez a meleg, majdnem 40 fok, és egy-két hét múlva már lehet vágni.”

Az árpa aratása már a hétvégén megkezdődhet. A felvásárlási ár azonban még bizonytalan - mondta Aladics Tibor ludasi vállalkozó: „Amikor elindul az aratás, utána indulnak a felvásárlási árral. Sajnos ezt még egyelőre nem tudjuk. Semmi biztosat nem tudnék mondani. Esetlegesen lehetséges szerintem a 16 és a 17 dinár közötti ár. Itt kell, hogy mozogjon, de nem szeretnék semmilyen előzetes találgatásokba bocsátkozni, hiszen ez tényleg nem tudható. Azt kell mondanom, ez a nagyoktól függ.”

A hétvégén már aratni fognak a kombájnok, amennyiben marad a forróság, akkor az árpa után a búzatáblák betakarítása is hamarosan megkezdődhet.

kalászosok
aratás
búza
árpa
Aladics Tibor

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.