Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A hétvégén már kezdődik az aratás

2019-06-12
15:30
2019-06-12
16:44
Forrás
Pannon RTV
Hamarosan megkezdődik a kalászosok betakarítása Vajdaságban. Elsőként árpa, majd a búza érik be. Az idei szezonban több tényező is nehezítette a termelők munkáját.

Az árpa már aratásra készen hullámzik az enyhe nyári szellőben - ezt mutatja Varga Zoltán. A ludasi gazda a tavalyihoz hasonló terméshozammal számol: „Átlagosan szerintem kettőtől, négy-öt tonnáig meglesz holdanként. Ezen a parcellán tavalyhoz képest lesz annyi biztosan, de vannak olyan parcellák, hogy fele annyi a termés, mint tavaly.”

Gyorsan megérik az idei búza is, mutatja Kovács Imre ludasi termelő a háza melletti földjénél. Elmondása szerint bár a csapadék jól jött, a változékony időjárás igencsak megtréfálta a gazdákat ebben a szezonban: „A télen nem volt hó, az volt a baj, most meg jött ez az eső. Jó jött volna az eső, nagyon, csak ez meg már túl sok volt. Rájön most ez a meleg, majdnem 40 fok, és egy-két hét múlva már lehet vágni.”

Az árpa aratása már a hétvégén megkezdődhet. A felvásárlási ár azonban még bizonytalan - mondta Aladics Tibor ludasi vállalkozó: „Amikor elindul az aratás, utána indulnak a felvásárlási árral. Sajnos ezt még egyelőre nem tudjuk. Semmi biztosat nem tudnék mondani. Esetlegesen lehetséges szerintem a 16 és a 17 dinár közötti ár. Itt kell, hogy mozogjon, de nem szeretnék semmilyen előzetes találgatásokba bocsátkozni, hiszen ez tényleg nem tudható. Azt kell mondanom, ez a nagyoktól függ.”

A hétvégén már aratni fognak a kombájnok, amennyiben marad a forróság, akkor az árpa után a búzatáblák betakarítása is hamarosan megkezdődhet.

kalászosok
aratás
búza
árpa
Aladics Tibor

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.