Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hogyan készül a sztapári szőttes?

2018-09-25
17:48
2018-09-25
18:24
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a negyedik sztapári szőttes műhelymunka-találkozót. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális hagyományokra és a női munkaerő foglalkoztatásának fontosságára.
Pannon RTV

14 szerbiai városból érkeztek kézművesek a műhelymunka-találkozóra. A sztapári szőttest a szerbiai népművészet jelentős alkotásai közt tartják számon. A zombori Arany kezek Egyesület azzal a céllal jött lére, hogy képzést biztosítson azoknak a nőknek, akik a környező falvakban élnek. Szőtteseik messze földön is híresek. Katarina Dmitruk, tag, Arany kezek Egyesület, Zombor: „Jellegzetessége a csokor és a koszorú motívumok, de az is fontos, hogy domináljanak a tarka színek és a virágcsokrok.”

Pannon RTV

A népművészek mellett szerbiai és nemzetközi küldöttségek tagjai is látogatást tettek a településen. Az eseményen elhangzott, hogy a kézműves foglalkozásoknak jelentős szerepe van a munkahelyteremtésben. Pribilla Attila, polgármestersegéd, Zombor: „A második világháború óta tartó elvándorlás lassítását vagy megállítását jelentené az, hogy ha a hölgyek helyben tudnának olyan munkát vállalni, ami biztosítaná önmaguk és a családjuk gazdasági jólétét is. Ezt minden helyben elvégezhető munka elősegítené.”

Pannon RTV

Egy köztársasági szintű projekt keretében, az elmúlt egy évben mintegy 498 falvakban élő nőnek sikerült munkahelyet biztosítani. A Szerb Kormány továbbra is fontosnak tartja a munkahelyek teremtését és a hagyományok őrzését - hangzott el az eseményen. Zorana Mihajlović, kormányalelnök, Szerbia: „Ez a hely képviseli identitásunkat, történelmünk tanúja. Ha az identitásunkat összekapcsoljuk azzal, ami a korszerű, fejlődő és modern Szerbiát képviseli, akkor tudunk előre haladni.”

Pannon RTV

A sztapári szőttes kiemelkedő népművészeti érték. Ezért fontos annak népszerűsítése - emelte ki az eseményen Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke. „Mi, akik a közügyekért felelünk minden módon bátorítani, támogatni fogjuk az ilyen jellegű termékek fejlődését és megmaradását.”

Az eseményen a szőttesek mellett más vajdasági hagyományos termékeket is kiállítottak. Ilyen volt a nemesmiliticsi kulen is.

sztapári szőttes
műhelymunka
Zombor
Zorana Mihajlović
kormányelnök
Igor Mirović
a tartományi kormány elnöke

Most

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.