Ugrás a tartalomra

Hogyan lehetne bizonyos adóktól tehermentesíteni az üzemanyagárakat?

2021.08.25
14:57
2021.08.25
17:35
Forrás
Pannon RTV
A régióban továbbra is Szerbiában a legdrágább az üzemanyag, ráadásul szinte hétről hétre magasabb az ára. Az ország óriási bevételtől esik el amiatt, hogy a tranzitban áthaladók csak elvétve vásárolnak itt üzemanyagot.

Szakemberek szerint el kellene gondolkodni azon, hogyan lehetne bizonyos adóktól és járulékoktól tehermentesíteni a kőolajszármazékok árát.

Szerbiában az év eleje óta az üzemanyag literenkénti ára több mint 20 dinárral drágult. A feldogozók ezt a kőolaj világpiaci árának emelkedésével magyarázzák. Jelenleg a 95-ös ólommentes benzin literje nagyjából 161, a dízel-üzemanyag ára 162 dinárba kerül, míg a jobb minőségű, adalékokkal dúsított dízel 168 dinár literenként, a 100-as ólommentes extra minőségű benzin pedig 172 dinárba kerül. Ugyanakkor emelkedett az autógáz literenkénti ára is, amely most már a 90 dinárt is meghaladja.

A palicsi Dragan Vuković szerint egyértelmű, hogy a régióban a szerbiai autósok fizetnek a legtöbbet az üzemanyagért.

„Most jöttem át három országon, mindháromban olcsóbb az üzemanyag, átlagosan 10, 12, 15 százalékkal. Tehát Montenegrótól, Bosznia-Hercegovinán át Szerbiáig, az árkülönbség akár 30 dinár is lehet. Mondhatjuk, hogy Bosznia-Hercegovinában a legolcsóbb. Nálunk meg látom, megint drágult, 160-170 dinár a benzin, hát ilyen nincs sehol.”

Halász Zoltán kénytelen minden nap autóval Radanovácról Palicsra járni orvoshoz vagy a gyógyszertárba. Mindig egy bizonyos összegért tankol, de egyre kevesebb gázolajat kap érte.

„Kétezer dinár, és akkor töltsenek, amennyi a kétezer dinárba belefér.”

A horgosi Huszár Zsolt egy régi Yugo-t hajt.

„ Normál benzint használok, a legolcsóbbat.
- Most mennyibe kerül?
- 161 dinár és nem tudom hány para.
- Drága?
- Hát drága, sajnos.”

Zombori Imre közgazdász szerint a üzemanyagárak emelkedésének valóban a kőolaj világpiaci árának növekedése a fő oka.

„Tavaly októbertől 40 dollárról barrelenként 70 dollárra emelkedett, tehát 70 dollárra, ami elég nagy növekedés.”

Ez pedig a kereslet-kínálat függvénye. A tavalyi évben a világjárvány miatt bevezetett szigorú korlátozások okán jelentősen csökkent az üzemanyag iránti kereslet világszerte. A nyersolaj ára is nagyot zuhant. Aztán az oltások hatására ismét egyre többen utaztak, az áruszállítás is jelentősen megnőtt, ezzel hirtelen megugrott az üzemanyag iránti kereslet, ami miatt a kőolajszármazékok ára is drasztikusan emelkedett - magyarázta a szakember. Hozzátette: Szerbia számára kifizetődőbb lenne, ha csökkentené az üzemanyagra kirótt jövedéki és más adóformákat.

„A tranzitban lévő szállítók nagyon keveset töltenek Szerbiában üzemanyagot, éppen emiatt, amit maga mondott, az árviszonyok miatt, és lehet, hogy el kellene gondolkodni azon, hogy talán másmilyen döntést hozzunk, mert ezzel valójában megnövelnénk a fogyasztást, az államkassza pedig mégsem kapna kevesebb pénzt.”

Jelenleg ugyanis a szerbiai gépjármű-tulajdonosok közül, aki csak teheti, azokban a környező országokban tölti fel a tartályát, ahol a legolcsóbb az üzemanyag.

üzemanyagár
üzemanyag

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű