Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Hogyan mézelt idén az akác?

2020-08-08
20:55
2020-08-08
21:08
Forrás
Pannon RTV
Augusztus eleje a méhészek számára a termelési év végét jelenti. A számvetés ideje ez, amikor már a jövő évre is gondolni kell.

Egy gyenge év után – ráadásul járványhelyzetben - persze nem könnyű tervezni. A tordai méhészek arra építik derűlátásukat, hogy növekszik a méz iránti érdeklődés.

Erre az évre a méztermelés lezárult. Kezdődhet a kártevők irtása a kaptárokban, és az etetés. A koronavírus-járvány szerencsére nem okozott gondot a tordai méhészeknek. A mozgáskorlátozás sem, hiszen mindenki a saját udvarában, kertjében tartja méheit.

Matyis József, elnök, Tordai Méhészek Egyesülete: „Érezhetően megnövekedett a mézfogyasztás. Tehát abban az időben, a májusi időszakban, pedig akkor még nem volt akácmézünk, de már a napraforgómézből kifogytunk, és akkor nagyon elkezdték keresni a mézet. Tehát egy kis pozitívum volt abból a részből, hogy el tudtuk adni a meglévő készletünket.”

A tordai méhészek nincsenek megelégedve az idei hozammal: akácmézből szinte semmi sem lett, a napraforgó hozama sem volt nagy.

Matyis József, elnök, Tordai Méhészek Egyesülete: „Ha a mezőgazdaság aládob, a méhészet is alá fog dobni. Mivel, hogy a napraforgó, ha nem terem, nincs is nektár. Tehát a méhészet nagyon mezőgazdaság-függő. Ugyanúgy, ha nincs akácméz, például az idén. Az idén elfagyott. Volt akácvirág utóbb, a másodvirágzás, de viszont az meg nem mézel.”

Tordán nagy hagyománya van a méhészetnek. Jelenleg 12-en méhészkednek, ketten főállásban. A Prosperitati Alapítvány valamint a község támogatásainak is köszönve megmaradt a méhészet a faluban.

Korom Zsuzsa, méhész, Torda: „Inkább hobbiként csinálom. Szeretetből a méhek iránt, a természet iránt. Ezért foglalkozok velük és nem fogom feladni, mindaddig, amíg az erőm bírja. Egyedül csinálok mindent. Nehéz, mint nőnek, fizikailag nehéz, de ezt mind megpróbálom, technikai fölszereléssel megoldani, hogy ne kelljen sokat cipekedni.”

A méz átvételi árával a méhészek nincsenek megelégedve. Emiatt - különösen a kisebb termelők - a piacokon értékesítik a mézet, ami iránt most nagyobb az érdeklődés.

Prosperitati Alapítvány
Torda
méz
mézel
akác
napraforgó
nektár
számvetés
termés
virág

Most

16:45

Hamilton nagy fölénnyel a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén Szocsiban, így a vasárnapi futamon ő indulhat majd az élről.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.