Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Horgoson indította meg a Szabadka-Szeged vasút felújítási munkálatait Aleksandar Vučić és Orbán Viktor

2021.10.18
16:07
2022.01.05
08:18
Forrás
Pannon RTV
A horgosi vasútállomáson közösen indította meg a Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatait Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő. A munkálatok összértéke 86,7 millió euró.
Pannon RTV

Az eseményen elhangzott, hogy a vonatok akár 120 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek majd a felújított nyomvonalon, ez pedig jelentősen megkönnyíti majd a két ország közötti közlekedést.

A Szabadka-Szeged vasútvonal szerbiai szakaszának, azaz Szabadkától a szerb-magyar határig, csaknem 27 kilométer hosszan újítják fel a vasúti síneket, villamosítják a szakaszt, és ezáltal a tervek szerint lehetővé válhat a szerelvények akár 120 km/h haladási sebessége.

A szerződésben foglaltak szerint teljesen felújítják és korszerűsítik a palicsi, királyhalmi és horgosi vasútállomás épületét, illetve a szabadkai Közraktárat és a hajdújárási megállót. Továbbá 13 vasúti átkelőt építenek ki, illetve egy-egy aluljárót Palicson és Horgoson.

Egy 150 éves vasútvonalat akarunk felújítani, de valójában alapkövet teszünk le, ez egy szimbólum - mondta Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hozzátette: ez a jövőt együtt építő szerbek és magyarok szimbóluma. Orbán szerint már nem Szerbiának van szüksége az unióra, hanem az uniónak Szerbiára.

„Itt most egy schengeni határ húzódik. De az Európai Unió külső határainak nem itt kellene húzódnia. Az Európai Unió határainak lenn, délen kellene húzódniuk. És a szerbiai embereknek útlevél-ellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Mindannyian tudjuk, hogy Szerbia a Balkán kapuja, és Európa biztonságának a kulcsállama.”

Ennek a beruházásnak van egy nagyobb testvére - fogalmazott Orbán.

„Dolgozunk Vučić elnök úrral a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén. És elszántak vagyunk, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. De ez mind nagypolitika. Ami itt és most az önök szempontjából fontos, az az, hogy meg fogjuk építeni ezt a vasútvonalat, és önök 35 perc alatt Szegeden lesznek, és a szegediek 35 perc alatt Szabadkán lesznek.”

Aleksandar Vučić magyarul is megszólalt, egy közmondást hozott fel.

„Aki mer, az nyer.”

Tehát, aki mer az nyer. Ez mindarra vonatkozik, amit Orbán Viktor véghez vitt - fogalmazott a szerb államfő.
Egy erős Szerbia Magyarországot is erősíti, az erős Magyarország pedig Szerbiát még erősebbé teszi. A szerb államfő külön köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy Magyarország mindenben kiáll Szerbia mellett.

„Azt mondta Orbán Viktor kormányfő, hogy közösen sok mindent megtehetünk. Együtt nemcsak duplán, hanem sokszorosan erősebbek vagyunk. És mindaz, amit csinálunk és építünk, azt mutatja, mennyivel jobb eredményeket érhetünk el közös erővel. A nyomvonal kiépítésének előrelátott határideje jövő év novembere. Ezt követően a mi két országunk Európa egyik legkorszerűbb vasúti szakaszát mondhatja majd magáénak, korszerű felszereléssel és biztonsági berendezésekkel.”

Pannon RTV

A teherszállító vonatok tengelyenkénti 22 és fél tonnás össz terheléssel közlekedhetnek majd a tervek szerint. A munkálatok összértéke mintegy 86,7 millió euró. A Szabadka-Szeged vasútvonal teljes felújítását és átadását követően ez lesz majd az alternatív vasúti közlekedés útvonala a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítésének befejezéséig, elsősorban a teherszállítás szempontjából - hangzott el az eseményen.

Horgos
Szabadka
Szeged
vasút
felújítás
Orbán Viktor

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:03, Frissítve: 22:08

Meghalt Gaspard Ulliel

A színész síbaleset után vesztette életét. Egyebek mellett a Hannibál ébredése című filmből ismerhetjük.
19:20, Frissítve: 20:54

Kellene a hó a földekre

Hiányzik a hó a földekről. Január elején rekordokat döntött a szokatlanul enyhe időjárás. Ennek csak a gazdák nem örülnek, hiszen a hideg hiányában egyre több az áttelelő kórokozó, melyek a tavasz kezdetével azonnal károsítani kezdenek.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.