Ugrás a tartalomra
Pixabay/peter-facebook

Horvátország jövőre bevezetheti az eurót

2022.06.01
22:37
2022.06.02
07:24
Forrás
MTI
Az Európai Bizottság szerdai bejelentése szerint Horvátország teljesítette az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges összes feltételt, így készen áll arra, hogy 2023. január 1-jén bevezesse az eurót.

Megállapították, hogy Horvátország jogszabályai teljes mértékben összeegyeztethetők az Európai Unió szerződésének követelményeivel, valamint a Központi Bankok Európai Rendszere és az Európai Központi Bank alapokmányával. Horvátország euróövezeti csatlakozásához az EU-tagországok pénzügyminisztereinek jóváhagyására is szükség van, a Gazdasági és Pénzügyi Tanács várhatóan júliusban hoz döntést az ügyben, valamint megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023 január elsején a kuna euróvá konvertálódik. Horvátországban az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.

Horvátország elérte az euróövezeti csatlakozás célegyenesét - jelentette ki Andrej Plenković horvát miniszterelnök szerdán Berlinben. A horvát kormányfő Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank frissen megjelent közleményére reagálva kiemelte, hogy a két testület pozitív értékelése Horvátország erőfeszítéseiről "nagyon biztos alapot" nyújt ahhoz, hogy hazája az eredeti terveknek megfelelően, 2023. január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez.

 

euróövezet
Andrej Plenković

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű