Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Hullámzó az alma ára

2019-03-15
22:48
2019-03-16
16:10
Forrás
Pannon RTV
Az orosz piac válogat, szigorú követelményeket támaszt, melyeket a gazdák zöme a tavalyi túltermelést követően nehezen tudja teljesíteni. A viszonteladók pedig mesterségesen nyomják le az árakat.

A hajdújárási és a palicsi termelőknek mindössze négy dinárt kínálnak az alma kilójáért.

Csattog a metszőolló Kovács Ottó gyümölcsösében. Az utolsó sor almafákat metszi, majd a permetezés következik. A hajdújárási gazda szerint fontos a korai növényvédelem, mert így jelentős mértékben semlegesíthetők a későbbi kártevők. A beruházás költséges, főleg abban az esetben, amikor nincs ára az almának. Kovács Ottó, almatermesztő, Hajdújárás: „Olyan mélyen nem néztem bele az árakba, de valamilyen drágulás mindig van és nem tudom, hogy mit mondjak, amikor az almát nehezen, vagy keveset tudtunk értékesíteni belőle, elég szomorú tavaszunk van.

Nem kellene, de mégis megteszik, válogatják a hűtőházból kihozott almát a palicsi Gajdács családnál. Mintegy 80 tonna kiváló minőségű gyümölcsöt nem adtak el eddig, amiért most mindössze négy dinárt kínálnak a felvásárlók. Károly gazda ilyen árak mellett az almatermesztés alkonyát látja: „Régebben el lehetett adni, valami kis hibákkal el lehetett adni, most ez mehet fel a kamionra rinfúzba, és hogy hova viszik, nem tudom, Újvidékre vagy Belgrádba. Négy dinár, már két kamionnal felöntöttünk, de lehet, hogy lesz még kettővel. Nem tudunk vele mit kezdeni, körülbelül annyit ér, amennyiért a munkások a hűtőházból kihozzák és felöntik, vagy kiöntjük a gyümölcsösbe.

A kedvezőtlen árarány miatt a termelők házi feldolgozásban is gondolkodnak. Ám a követelményeknek eleget tenni és új technológiát beszerezni túl nagy befektetést jelentene, amit a jelenlegi árak mellett nem tudnak kigazdálkodni.

alma

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.