Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Idén is elmarad a rekordtermés

2020-05-30
14:23
2020-05-30
18:57
Forrás
Pannon RTV
Az enyhe tél és a száraz tavasz hatását már kezdik érezni az észak-bácskai mezőgazdasági termelők. Szerintük a vártnál ugyan szebben fejlődik a gabona, azonban rekordtermés nem várható idén sem.

Csapadékmentes tél áll mögöttünk és a tavasz sem hozott túl sok esőt. A gazdák szerint azonban az időjárási viszonyokhoz képest szépen fejlődik a kukorica és a búza is, ez főleg a minőségi vetőmagoknak tudható be, illetve annak, hogy jól tudták megművelni a földterületeket. A gazdák szerint viszont legalább még 50 liter esőre lenne szükség ahhoz, hogy szépen fejlődjenek ezek a növények.

Az adorjáni Vajda Attilánál szépen sorol a kukorica és a búza is. A mezőgazdasági termelő elmondta, hogy a permetezést már elvégezték a gabonákon, most már csak egy kiadós esőre várnak.

Vajda Attila termelő: „A hozamokról még korai lenne beszélni, sokat kint fog még aludni a gabona aratásig. Mindenképp egy eső még segítene rajtuk, a búzákon főleg. Remélem, hogy túl nagy gondok nem lesznek, viszont rekordtermésre nem számítunk, az biztos, az már látható, de szerintem, ha már a költségeket fedi, akkor azzal is megelégszünk az idén.”

A gazda szerint az idén gyengébb búza- és kukoricatermésre van kilátás. Arról pedig még csak találgatni lehet, hogy mennyi lesz a gabona felvásárlási ára.

mezőgazdaság
gabona
kukorica
búza
szárazság
Vajda Attila

Most

12:48

Veszélyben vannak a koalák

Eltűnhetnek a koalák a század közepére Új-Dél-Wales államból, amennyiben az ausztrál kormány nem tesz azonnali lépéseket az őshonos erszényesek és természetes élőhelyeik megóvásáért.

Népszerű