Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Idén könnyebben találnak idénymunkásokat a gyümölcstermelő gazdák

2020-08-04
12:13
2020-08-04
21:37
Forrás
Pannon RTV
A szezonmunkások órabére jelenleg 250 dinár körüli.

Idén könnyebb helyzetben vannak azok az észak-bácskai gyümölcstermelő gazdák, akik a korábbi években munkaerőhiánnyal küszködtek. A koronavírus-járvány miatt ugyanis sokan munka nélkül maradtak, így most könnyebb idénymunkást találni. Igaz, nem mindig helyieket, de a gazdák vállalják a szezonmunkások utaztatásának költségeit is, az órabér pedig jelenleg 250 dinár körül van.

Az igazi, nagybani almaszüret valójában nagyjából majd csak egy hónap múlva kezdődik el. Jelenleg az orosz piacon nagyon népszerű korai fajták, a Mutsu és az Arany delisesz betakarítása folyik az észak-bácskai homokvidék gyümölcsöseiben.

A horgosi Dongó Mária beteg gyermeket ápol, nyugdíjra még nem jogosult, így évek óta mezőgazdasági idénymunkákat vállal. Az almaszedés általában a kora reggeli órákban indul. Mária minden nap hajnali 4-kor kel.
„- Én elrendezem otthon a jószágokat, és aztán indulok. Fél 5-kor indulunk, jön a gazda az autóval, és akkor megyünk. 6 óra vagy 5 órakor kezdünk. És akkor 1 óráig dolgozunk.
- Nehéz munka az almaszedés, különösen a nagy nyári melegben?
- Kibírjuk, muszáj, hogy kibírjuk. Régóta csináljuk, és muszáj, hogy kibírjuk.”

Savanykás íze miatt közkedvelt az orosz vásárlók körében a haragoszöld színű Mutsu. A most leszedett gyümölcs mind a külföldi piacra megy, a télire elraktározandó és a hűtőházakba kerülő alma szedése majd valahol szeptember elején kezdődik - mondta Bata Csaba. A királyhalmi termelő szerint most van elég idénymunkás, bár kevés a helyi, inkább a környező településekről járnak dolgozni, gyakran 60-70 kilométert utazva. Idén sok olyan szezonmunkás van, akiknek a koronavírus-járvány miatt megszűnt a korábbi rendes munkahelye. Ő személyesen a legnagyobb közösségi oldalon tett fel hirdetést, és több mint százan jelentkeztek. „Az órabér most még nincs kialakulva, ez a nyári órabér, ami 250 dinár, tehát ez bármilyen munkára, tehát akár egy nyesőzés, akár egy ágkötözés, tehát most még ezek az órabérek vannak. Hát aztán majd meg a kereslet-kínálat fogja eldönteni, hogy menni fog-e még fölfelé az órabér, mindenesetre nekünk ezt a 250 dinárt is sok kifizetni.”

A gazda hozzátette, hogy a szezonmunkások többet is megérdemelnének, mert nehéz munka a tűző napon és a forróságban dolgozni. A termelők szerint a 75 dináros jelenlegi kilónkénti almaár jól hangzik, de minden egyes kilogramm gyümölcs árából le kell vonni a 6 dináros csomagolás árát, ugyanennyi a válogatás és nagyjából az órabér eloszlása is.

gyümölcs
gyümölcstermelő
idénymunkás
szezonmunkás
alma
almaszüret
Bata Csaba

Most

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.