Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Idén is a kukorica és a napraforgó lesz a slágernövény

2019-04-03
08:47
2019-04-03
18:39
Forrás
Pannon RTV
Az alacsony terményárak alakulása ellenére Vajdaságban az idén is a kukorica és a napraforgó lesz a slágernövény.

A gazdák arra törekszenek, hogy a termelési költségeket minél jobban lefaragják, és olyan növényeket termesszenek, amelyek száraz időben is átlagos hozamot adnak. A jobb minőségű földeken a szója is a vetés-szerkezetbe kerül.

Száll a por a traktor és a vetőgép után. A talaj felső rétege puskapor száraz, de már meg kellett kezdeni a kapások vetését. Óbecsén Kovács Nándor elsőnek a szóját veti, és mint mondja, hiányolja az esőt: „Azért nyomjuk meg a rétben a munkát, hogy hátha esőt kapnánk, és utána időben volnánk a szójavetéssel, nem kellene várni, hogy fölszáradjon, mert most, mint ahogy látható, elég jól néz ki a föld a vetésre a rétben, csak csapadékhiány van.”

Tiszakálmánfalván Milinszki Pál azt ellenőrzi, hogy a vetés-mélységben, azaz a négy centiméteren nedves-e a föld. A napraforgó mag különben nem tudna kikelni. A vetést úgynevezett redukált művelésű talajon végzi: „Mulch – till kellene, hogy legyen, persze a nedvességen is meglátszik a törekvés, három centin már nedves talajunk van, négy centire vetem a napraforgót, ha ne adj' Isten így marad, kikelni ki fog, de aztán mi lesz vele, azt meglátjuk, nagyon kellene az eső az őszi gabonákra és a tavaszi vetésre is.”

Németh Alfréd agrármérnök azt vallja, hogy jobb a mag a porban, mint a zsákban, azaz a gazdák ne várakozzanak, mert a későbbiekben könnyen kifuthatnak a vetésidőből: „Azt a pici nedvességet, ami itt-ott a talajban megtalálható, azt próbáljuk kihasználni, a másik pedig az, ha hinni lehet egy hosszabb előrejelzésnek, akkor április közepe és vége felé nagyobb mennyiségű csapadékot jósolnak. Ha ez bejön, akkor fönnáll annak a veszélye, hogy egy vagy két hétig nem tudunk belemenni a földekbe, kifutunk a vetésidőből és később, április végén, május elején tudunk vetni, az mindenképpen nem lenne jó.”

A határt járva jól látható, hogy a kalászosok már most megsínylik a szárazságot, az olajrepcén sokkal több a kártevő, mint az előző években, a kapásnövények kelése és fejlődése pedig megkérdőjelezhető. Ennek ellenére a befektetések hatalmasak, így minden bizonnyal nem lesz nyereséges az idei termesztés – vallják a gazdák.

mezőgazdaság
kukorica
napraforgó
vetés
szárazság

Most

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.