Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Idén is pályázhatunk - cseréljük le a régi nyílászárókat

2023.01.23
21:12
Forrás
Pannon RTV
Tavaly 10 ezer szerbiai háztartás írt alá állami támogatási szerződést nyílászárók, homlokzati szigetelések és fűtési kazánok cseréjére.

Idén is számíthatnak a nyílászárók cseréjére vonatkozó pályázatokra a szerbiai háztartások, közülük pedig a legszegényebbek részesülnek majd előnyben.

A tavalyi projekt tízezer háztartásából eddig hat és fél ezernél sikerült elvégezni az összes munkát – az új nyílászárók cseréjét, a szigeteléseket és a kazánok beszerelését. A szabadkai Bajcsy Zita is pályázott, és nyert. Amikor jelentkezett, az első körben kiesett, mert sokan pályáztak, akik rosszabb körülmények között élnek. Végül sokan nem teljesítették a feltételeket, így visszakerült a listára, kijöttek a szakemberek, felmérték a helyzetet, és a munkálatok napokon belül elkezdődhetnek Zitáéknál. A három ablak cseréje az utómunkákkal több mint 280 ezer dinár, ennek felét, 140 ezer dinárt állami támogatás formájában kifizetik neki.

Pannon RTV

A projektben 151 önkormányzat vett részt az energetikai minisztériummal, az összes munka értéke mintegy 4 milliárd dinár. A költségek felét az állam adja vissza nem térítendő támogatás formájában, így nem meglepő, hogy nagy az érdeklődés az újabb pályázatok iránt. Szabadka Város is tervezi idén folytatni az energiahatékonysági pályázatokat – tudtuk meg Ercsi Hargitától. A Városi Tanács beruházásokkal megbízott tagja hozzátette: ez annak függvényében fog megvalósulni, hogy a minisztérium felé a pályázat sikeres lesz-e, és hogy mekkora összeget kap majd a város.

Pannon RTV

Egyre nagyobb az érdeklődés a napelemek iránt is. Ezeket tavaly mintegy 700 háztartás és intézmény telepítette energiahatékonyság céljából. Erre az évre pedig még nagyobb támogatást hirdet a szerbiai energetikai minisztérium, és kiemelik, hogy a legszegényebb háztartások élveznek majd elsőbbséget. Ezek az energiahatékonysági intézkedések országos szinten akár 30 százalékkal csökkentik az energia és az energiaforrások elhasználódását. És nem ez az egyetlen előnye Dubravka Đedović energetikai miniszter szerint.

„Ezzel mintegy 70 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás az országban. Hogy ezt közelebb hozzam az emberekhez, ez egyenértékű közel 38 ezer jármű szén-dioxid kibocsátásával, tehát így jelentős megtakarítást érhet el az a 6 500 háztartás, amely már megvalósította a projektet" - mondta Dubravka Đedović energetikai miniszter.

Pannon RTV

Július óta egyébként a szerbiai háztartásokon kívül öt közintézményben zajlanak energetikai felújítások, és további 33 létesítményben készülnek az energiahatékonyság fejlesztésére.

Közügyek
nyílászáró
pályázat

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.