Ugrás a tartalomra

Idén is pályázhatunk - cseréljük le a régi nyílászárókat

2023.01.23
21:12
Forrás
Pannon RTV
Tavaly 10 ezer szerbiai háztartás írt alá állami támogatási szerződést nyílászárók, homlokzati szigetelések és fűtési kazánok cseréjére.

Idén is számíthatnak a nyílászárók cseréjére vonatkozó pályázatokra a szerbiai háztartások, közülük pedig a legszegényebbek részesülnek majd előnyben.

A tavalyi projekt tízezer háztartásából eddig hat és fél ezernél sikerült elvégezni az összes munkát – az új nyílászárók cseréjét, a szigeteléseket és a kazánok beszerelését. A szabadkai Bajcsy Zita is pályázott, és nyert. Amikor jelentkezett, az első körben kiesett, mert sokan pályáztak, akik rosszabb körülmények között élnek. Végül sokan nem teljesítették a feltételeket, így visszakerült a listára, kijöttek a szakemberek, felmérték a helyzetet, és a munkálatok napokon belül elkezdődhetnek Zitáéknál. A három ablak cseréje az utómunkákkal több mint 280 ezer dinár, ennek felét, 140 ezer dinárt állami támogatás formájában kifizetik neki.

A projektben 151 önkormányzat vett részt az energetikai minisztériummal, az összes munka értéke mintegy 4 milliárd dinár. A költségek felét az állam adja vissza nem térítendő támogatás formájában, így nem meglepő, hogy nagy az érdeklődés az újabb pályázatok iránt. Szabadka Város is tervezi idén folytatni az energiahatékonysági pályázatokat – tudtuk meg Ercsi Hargitától. A Városi Tanács beruházásokkal megbízott tagja hozzátette: ez annak függvényében fog megvalósulni, hogy a minisztérium felé a pályázat sikeres lesz-e, és hogy mekkora összeget kap majd a város.

Egyre nagyobb az érdeklődés a napelemek iránt is. Ezeket tavaly mintegy 700 háztartás és intézmény telepítette energiahatékonyság céljából. Erre az évre pedig még nagyobb támogatást hirdet a szerbiai energetikai minisztérium, és kiemelik, hogy a legszegényebb háztartások élveznek majd elsőbbséget. Ezek az energiahatékonysági intézkedések országos szinten akár 30 százalékkal csökkentik az energia és az energiaforrások elhasználódását. És nem ez az egyetlen előnye Dubravka Đedović energetikai miniszter szerint.

„Ezzel mintegy 70 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás az országban. Hogy ezt közelebb hozzam az emberekhez, ez egyenértékű közel 38 ezer jármű szén-dioxid kibocsátásával, tehát így jelentős megtakarítást érhet el az a 6 500 háztartás, amely már megvalósította a projektet" - mondta Dubravka Đedović energetikai miniszter.

Július óta egyébként a szerbiai háztartásokon kívül öt közintézményben zajlanak energetikai felújítások, és további 33 létesítményben készülnek az energiahatékonyság fejlesztésére.

Közügyek
nyílászáró
pályázat

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű