Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Idén is támogatja a tartományi kormány a mezőgazdaságot

2019-04-12
14:15
2019-04-12
19:04
Forrás
Pannon RTV
Két és fél év alatt 30 milliárd dinárnál is többet fektetett be a tartományi kormány a vajdasági mezőgazdaság, vízgazdálkodás és erdészet fejlesztésébe.

Elsősorban az öntözés és a csatornahálózat építése, valamint annak karbantartása a legnagyobb kihívás, mert az időjárási viszonyok változásával egyre nagyobb területeket kell öntözni – mondták az illetékesek a mai szerződés-aláíráson Újvidéken.

2019-ben több mint egy milliárd dinár jár a mezőgazdaság támogatására pályázatok útján. A gazdák vissza nem térítendő eszközöket nyerhetnek a gazdaság fejlesztésére. Szilák Csaba temerini gazda a mogyoróültetvény öntözésére pályázott: „A fiataloknak jobb volna, ha nagyobb százalékban tudnának visszaigényelni a befektetésből, viszont annyi, amennyi, csak valamilyen irányba induljon a támogatás, ennek is örülünk.”

Traktor

Most az önkormányzatokat is támogatták. Topolya községben az öntözőcsatornák kiépítése és karbantartása, valamint a Krivaja folyó megtisztítása a legfontosabb feladat. Erre négymillió dinárt hagyott jóvá a tartomány – mondta Kislinder Gábor polgármester.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya (VMSZ): „Szennyvíztisztítók elkészülnének, addigra ezt a rendszert is tisztává kell tenni, mert anélkül nincs értelme a szennyvíztisztítónak, építését időben és egyben próbáljuk csinálni és ez mellett megmaradnak a csatornahálózatok az érintett falvak, községek területén.”

A vajdasági agrárium fejlesztésé szempontjából kiemelten fontos a csatornarendszer karbantartása. A lecsapolási illeték és a különböző alapokból megnyert pénzekkel lehet fenntartani a drága rendszert – mondta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány (SZHP): „Közel hét milliárd dinárt ruháztunk be tavaly és az idén a csatornarendszer felújításába, 14 helyszínen végeztük el a munkát, ez nagy beruházásnak számít, mint amilyen a több kilométeres kanális Kishegyes és Kúla között.”

Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár rámutatott, hogy a pályázatokon egyre több a fiatal gazda, akik fejlesztésekre igényelnek eszközöket.

Vuk Radojević, mezőgazdasági titkár (SZHP): „A negyven évnél fiatalabbakat és a nőket külön támogatjuk, valamint azokat a bejegyzett gazdaságokat is, akik nehéz körülmények között termelnek. Ez eredménnyel jár, hiszen a mostani 195 szerződés közül 111-et fiatalok, 73-at pedig nők nyújtottak be és mindannyian külön támogatásban részesülnek, akár 70 százalékos térítésre is jogosultak.”

A tartományi kormány most 350 millió dinárt osztott ki a gazdák és a termelés-szervezők, valamint a községek között.

Kislinder Gábor
Igor Mirović
mezőgazdaság
Vuk Radojević

Most

08:46, Frissítve: 08:52

Mit hoz a tavasz?

A meteorológusok szerint Európában átlagon felüli hőmérsékletre számíthatunk, de lesznek szélsőséges, viharos időszakok is.
08:34, Frissítve: 08:41

Idegenforgalmi Vásár Belgrádban

Egyiptom a díszvendége a ma nyíló, 42. alkalommal megrendezett belgrádi Idegenforgalmi Vásárnak, amelyen mintegy 700 kiállító vesz részt több mint 40 országból.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Fejműtét és császármetszés egyidőben

Fejműtétet és császármetszést hajtottak végre egyszerre egy 31 éves nőn belgrádi orvosok. A kilencedik hónapban járó terhes asszony elesett, és fejsérülést szenvedett.