Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Igazi házi termék a birkatarhó

2021.04.15
21:06
Forrás
Pannon RTV
A birkát lehet a húsáért tartani, ugyanakkor tejéből kiváló tejtermékek is készülhetnek. Sajt és birkatarhó is készülhet a tejből, ami igazi ínyencségnek számít. A magyarkanizsai Takács házaspárnál jártunk, akik 400 birkát és bárányt nevelnek.

Korán kezdi a napját a Takács házaspár a magyarkanizsai tanyájukon, ahol a birkákat és a bárányokat tartják. A férj, József és fia a birkák fejésével indítják a napot, amely napi szinten kétemberes munka és 1-1 órát vesz igénybe reggel és késő délután. A fejés nagy szakértelmet igényel. Egy-egy birka mindössze 3, esetleg 5 deci tejet ad.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tejtermékek mellett a birkahúst és az élő bárányokat is értékesíti a család, azonban elmondásuk szerint az elmúlt években egyre kevesebb a felvásárlási ára a báránynak és a birkáknak is.

Pannon RTV/Molnár Ádám

A család hölgy tagjai pedig főképp a családi ház egyik melléképületében tevékenykednek, ahol igazi finomságokat készítenek. Kezeik között hetente három alkalommal készül birkatarhó, valamint igény szerint birkatejből készült sajt is. 

Pannon RTV/Molnár Ádám

A termékeket elsősorban a magyarkanizsai és a szabadkai piacon értékesítik. Fél liter birkatarhó 150 dinárba kerül, míg a sajt kilójáért 2000 dinárt kérnek. 

Pannon RTV/Molnár Ádám

A család szerint sokan azért is részesítik előnyben az ő termékeiket, mert a boltival ellentétben nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot és csak birkatejből készül.

birka
bárány
birkatarhó
Magyarkanizsa

Most

22:29

A hatodik napon

Tartalmas program vár a szerb sportolókra a tokiói olimpia 6. napján, a magyarok is újabb döntőkre készülnek.
17:45, Frissítve: 19:31

Mikor jöhet a harmadik dózis?

Konkrét döntések nem születtek, viszont több ajánlást is megfogalmaztak a köztársasági válságstáb mai ülésén. A lehetséges korlátozó intézkedésekről is egyeztettek.
15:34, Frissítve: 16:32

Szóval, rímmel, színházzal Óbecsén

Drámatábort szerveztek idén is Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A résztvevők a bábozással és a mozgásszínházzal ismerkednek. A tanultakat pénteken gálaműsorban mutatják meg a közönségnek.

Népszerű