Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Igényelhető az ingyenes talajmintavétel Magyarkanizsa községben

2022.03.17
11:45
2022.03.17
17:10
Forrás
Pannon RTV
Összesen 333 mintavételre van lehetőség, egy-egy mezőgazdasági termelő pedig 5 darab ingyenes minta elemzésére jogosult.

Nagy segítséget nyújt a gazdáknak az ingyenes talajmintavétel, ugyanis ennek az eredménye feltérképezi a talaj szerkezetét. A magyarkanizsai Körmöci Péter több éve igényli a mintavételt. Földjén a foszfor hiánya okozott gondot.

„Én használok istállótrágyát is, meg használtuk a MAP-ot is, ami foszfor alapanyagú, de azt mindjárt nem lehet észrevenni, idő kell hozzá, mire észreveszi az ember.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián, Payeta Maurice

Szántóföldi növények esetében 30 centiméterig, évelő növényeknél 30-tól 60 centiméter mélységig vesznek talajmintát. A szakemberek elmondása szerint négyévente érdemes elvégeztetni a műveletet.

Sterbik Ildikó növényvédelmi szakember: „Tápanyagtartalmat néznek elsősorban, a főelemeket nézzük, a foszfort, káliumot, de sok esetben oda kell figyelni a mikroelemekre is, például a cinkre, mert a cink jellegzetes hiánytüneteket mutat a kukorica kezdetleges fejlődésénél, a levél csíkosodása jelzi azt, és néha a gazda azt gondolja, hogy nitrogénhiányos a növény.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt, Laskovity Zoltán

Magyarkanizsa önkormányzata a héten meghirdette az ingyenes talajmintavételt a helyi gazdaságok számára, a községben lévő földeken, saját és bérelt parcellákon, az állami földeket is beleértve. Azok a termelők, akiknek vagyonadó-hátraléka van, azok annak törlesztéséig nem élhetnek az önkormányzat által finanszírozott ingyenes szolgáltatással.

Szalkai Nemes Valéria, mezőgazdasággal megbízott tanácstag, Magyarkanizsa: „Egy bejegyzett gazdának joga van élni ezzel az ingyenes talajminta-elemzéssel 5 parcellán úgymond, amely darabonként egy-egy parcella nem lehet nagyobb 5 hektárnál, mert az, ha nagyobb, akkor plusz még egy mintának számít. Tehát így kell átszámolni a gazdának, hogy melyik parcelláról szeretne mintavételt készíteni.”

A jelentkezéshez szükséges dokumentációnak tartalmaznia kell az adott parcellák pontos kataszteri számát, az előre elkészített négyéves vetéstervet, az igénylő személyi számát és a gazdasági számot. A Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársai végzik az igények begyűjtését. Jelentkezni a szakszolgálat 024/811-846-os vagy a 062/785-528-as telefonszámán lehet, az adott mennyiség betöltéséig, de legkésőbb október 31-ig.

Magyarkanizsa
talajminta-elemzés
Sterbik Ildikó
Szalkai Nemes Valéria

Most

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.