Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Így kell megelőzni a sertéspestis terjedését

2019-08-13
18:05
Forrás
Pannon RTV
Tegnap óta nem lehet sertéshúst szállítani Szerbiából Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába és Montenegróba sem. Lássuk, mi is az afrikai sertéspestis, és hogyan lehet ellene védekezni.

Megfelelő fertőtlenítőszer, védőöltözék és az általános állategészségügyi előírások betartásával igyekeznek távol tartani farmjuktól az afrikai sertéspestist a gazdák. Szilágyi Róbert, bajsai sertéstenyésztő elmondta, az állati eredetű takarmányozást is kerülni kell: „Sokkal nagyobb a veszély, mint a klasszikus sertéspestisnél, de hiszem, ha betartjuk a biztonsági előírásokat, és senkit nem engedünk be a farmra, akinek pedig be kell jönnie, azt fertőtlenítjük.”

Az afrikai sertéspestis megjelenése hatalmas károkat okozhat a gazdáknak. Amennyiben felüti a fejét a farmokon a vírus, az állományt teljesen fel kell számolni. A másik országokba történő kivitel megszüntetése következtében pedig csökken a felvásárlási ár, ami további károkhoz vezet.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. A sertések esetében viszont végzetes kór, védőoltás és gyógyszer sem létezik ellene, az egyetlen védekezési mód, a fertőzött állomány kiirtása, a hely fertőtlenítése. Tünetei a láz, bágyadtság, kedvetlenség, bőrpír, a fülvég, lábvég bőrének elhalása, továbbá az állat nem képes felkelni.

Ágoston Attila, állatorvos, Törökkanizsa: „Az állatok között érintkezéssel terjed, elméletileg szúnyogok és kullancsok is tudják terjeszteni, indirekt emberek is terjeszthetik a járművekkel. A vírus a szabad környezetben nagyon ellenálló. A vírus minden megbetegedett állat nyálában, vizeletében, székletében, vérében jelen van.”

Szerbia sokáig ellenállt a fertőzésnek, annak ellenére is, hogy a szomszédos országokban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában is megjelent. Ezekből a példákból okulva az elővigyázatosság mellett a karantén is fontos a kór terjedésének megfékezésében.

Major Ferenc, elnök, Szerbiai Sertéstenyésztők Szövetsége: „Ne adj Isten, hogy valóban afrikai sertéspestis legyen, mert akkor általában 10, 20, 30 vagy akár 50 százalékos sertésállomány-veszteség is felléphet, attól függően, hogy milyen fegyelmezetten fogják betartani később azokat az előírásokat, amelyek a terjedés meggátlásához szükségesek.”

A múlt héten elővigyázatosságból Mladenovacon egy egész állományt megsemmisítettek valamint egy Smederevska Palanka-i esetben is gyanút fogtak az illetékesek. A minisztérium eddig megelőző intézkedéseket látott elő.

Nenad Budimović, titkár, Szerbiai Gazdasági Kamara: „A gazdák ne várjanak semmire, tegyék meg az előírt óvintézkedéseket, amelyeket az állategészségügyi igazgatóságnak meghagyott a mezőgazdasági minisztérium. Az intézkedések kihatnak a higiéniára, minél kevesebb érintkezés legyen az állatok között és olyan emberekkel, akik másik farmokról érkeznek. Ezen alapelvek betartásával megelőzhető a vírus terjedése.”

A madarak és a rágcsálók, valamint a vaddisznók is terjeszthetik a vírust, ezért a levadászott vaddisznók vérét is analízisre kell küldeni - tette hozzá az illetékes.

afrikai sertéspestis
sertés
sertéstenyésztés

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.