Ugrás a tartalomra
pixabay/509903

Immár szabad a lisztkivitel

2022.05.16
12:11
2022.05.16
17:01
Forrás
Pannon RTV
Az illetékesek hangsúlyozzák, van elegendő tartaléka Szerbiának, így megteremtődtek a feltételek a kivitelre.

A kenyérgabona felvásárlási ára egyébként 40 dinár felett van, kereslet is van rá, viszont a mezőgazdasági termelők többsége már túladott a tavalyi betakarításon, így nincs mit eladni jelenleg.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A búza felvásárlási ára közel sem volt ennyi az előző években. Sokan ezért el is hagyták a vetésforgójukból a kenyérgabonát.

Borsos Antal mezőgazdasági termelő: „Búzát az utóbbi években nem termelek, mert visszamenőleg az idei évet kivéve nagyon nem volt kifizetődő. Csak kukoricát termeltem tavaly.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A tavalyi termés kielégítő volt, aki kivárt és nem az aratás után, hanem az idén adta el, az jóval nagyobb nyereséggel számolhatott.

Kalmár Zoltán mezőgazdasági termelő: „Január, február körül 35 dinárért értékesítettük, de aztán, ahogy bejött az ukrán háború, ment feljebb az ára, az nagyon jó árnak számított abban az időben, azóta is emelkedett az ár, de nem mertünk tovább várni, mert szokott olyat, hogy tavasszal lejjebb megy az ára és nincs már olyan jó ára.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A kereslet nagy a búza iránt, viszont a legtöbben már hónapokkal ezelőtt értékesítették azt.

Vajda Bernárd felvásárló: „Az árak az egekben vannak, a búza ára meghaladja a 40 dinárt, viszont kínálatban szinte nincs. A termelők mind eladták. A 30-35 dináros árat is nagyon megfelelőnek találtuk, abban az időben, amikor odaért a búza ára és mindenki igyekezett tőle ezért a pénzért megszabadulni, akkora árakban senki sem mert gondolkodni, hogy ide is el fog jutni a búza ára.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nem drágul a kenyér és a liszt az elkövetkező 60 napban - jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a Szerbiai RTV műsorában.

„Az elkövetkező 60 napra hoztuk meg a döntést, de a kormánynak jogában áll beavatkozni, ha úgy látja, hogy zavar van a piacon, teszem azt, megnövekszik a behozatal. Az ukrajnai konfliktus eredményeként minden esély megvan a felfordulásra a gabonapiacon.”

A mezőgazdasági miniszter hozzátette, Szerbiának nincs félnivalója, nem fenyegeti élelmiszerválság, nincs gond a liszt, a tej és a napraforgóolaj ellátmánnyal sem.

liszt
kivitel
export
Szerbia

Most

13:35

Búcsút tartottak Moholon

A Szent Mihály-kisbúcsú az egykori moholi zárdaiskola kápolnájának címünnepe, valamint a Moholról Doroszlóra induló gyalogos zarándokok Rózsafüzér Királynőjének szentelt és felajánlott fogadalmi napja is.
12:57, Frissítve: 13:05

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.