Ugrás a tartalomra

IPA-projekt a vasútvonalak és a közlekedési szolgáltatások korszerűsítésére

2021.08.31
16:08
2021.08.31
21:44
Forrás
Pannon RTV
A projekt egy-egy szabadkai, újvidéki és kiskunhalasi vasúti és közúti logisztikai központ tervdokumentációjának kidolgozása érdekében jött létre.

A vasútvonalak és a közlekedési szolgáltatások korszerűsítését tűzte ki célul az az IPA-projekt, ami az Európai Unió pénzügyi segítségével valósul meg Szerbia és Magyarország között. A vasutak forgalmának és kapacitásának növelése jótékony hatással van a költségekre, legyen szó áru- vagy teherszállításról.

Szabadka 19. század végi fejlődését és regionális központ szerepét nagyban köszönhette a városon áthaladó vasútnak. Az elmúlt évtizedekben az áru- és a személyszállítás jellegének változása új kihívások elé állította a vállalkozókat és az utasokat egyaránt. A Palicson megtartott konferencia a határon átnyúló tömegközlekedési szolgáltatások fejlesztését tűzte ki célul a vasút fejlesztése által. 

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka: „Egy vasúti-logisztikai központ tervdokumentációja, megvalósíthatósági tanulmánya fog most első lépésben kialakításra kerülni. Ez elsősorban a szabadkai, kisbajmoki ipari parkban működő cégek szempontjából fontos, hiszen a mai világban a gyorsaság és a kombinált áruforgalom és fuvarozás nagyon jelentős, éppen ezért ezek a cégek versenyképesebbek lesznek.”

A projektnek személyszállítási vonatkozása is van. Szabadkán a vasútállomáson és az autóbusz-pályaudvaron is egy-egy okostáblát helyeznek ki, amelyek a helyi idegenforgalmi és egyéb kínálatra vonatkozó információkat tartalmaznak. A projekt összhangban van a 350 kilométeres Belgrád-Budapest vasútvonal stratégiai felújításával. 

Lálity Urbán Emese, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár, Szerbia: „Most kezdik meg az utolsó útszakasz építési munkálatait 108 kilométer hosszúságban az Újvidék, Szabadka és magyar határ közötti szakaszon. Itt megteremtődik a lehetőség 200 kilométeres óránkénti sebességre. Ez egy teljes mértékben villamosított pálya, a legmodernebb berendezéseket látták elő.”

A Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása mellett jelenleg is folyamatban van a Szabadka-Szeged pálya teljes cseréje, de tervek fogalmazódtak meg az elmúlt évek során a Szabadka-Baja vasútvonal újraindítására is. A projekt partnertelepülése a magyarországi Kiskunhalas.

Fülöp Róbert, polgármester, Kiskunhalas, Magyarország: „Amikor egy logisztikai terminál meg tud valósulni, akkor az nem csak az adott térségre tud hatással lenni, hanem tehermentesíteni tudja az autópályákat, ezzel élhetővé teszi a világot. Nem tehetjük meg azt, hogy a végtelenségig építjük a sávokat az autópályák mentén.”

Csak a szabadkai vasútállomás rendelkezik egyidejűleg vasúti és közúti összeköttetéssel, ahol a konténereket a vagonokról a teherautókra lehet átrakodni. Egy célszerűen épített terminállal rendelkező központ építése nagyban csökkentené a költségeket, és a szállításhoz szükséges időt. Ercsi Hargita, projektmenedzser, Szabadka: „Ennek a projektnek köszönhetően kihelyeződne a peremvárosba a teherforgalom, ami a város központját terheli, és a tervek szerint ezt a logisztikai központot az ipari zónába helyeznék Kisbajmokra.”

A projektnek köszönhetően megszületik egy ötletterv, amelynek segítségével elkészülhet a rendezési terv és a megvalósíthatósági tanulmány is. A projekt összköltsége mintegy 1,4 millió euró, ennek nagy részét uniós forrásokból fedezik.

vasút
IPA-projekt
Lálity Urbán Emese
Fülöp Róbert

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.