Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ismét felszálló ágban az üzemanyagárak

2021.02.26
13:37
2021.02.26
18:05
Forrás
Pannon RTV
Drágult az üzemanyag Szerbiában, és további áremelkedésre kell számítani. Február 15-ével nőtt az üzemanyagra kiszabott jövedéki adó mértéke az országban, ez az egyik, míg az olaj világpiaci árának növekedése a másik oka a drágulásnak.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Folyamatosan nő az üzemanyag ára a világban, ez az emelkedés pedig Szerbiát is érinti, a gépjárművezetők megérzik pénztárcájukon. 

Az utóbbi hónapokban valamennyivel többet kell fizetni az üzemanyagért. A múlt hét óta például átlagosan egy dinárral drágult valamennyi üzemanyagfajta Szerbiában. Szolda József sofőrként dolgozik, pénteken Kúláról utazott Szabadkára.

Szolda József, sofőr, Kúla: „Minden tönkre van téve ezzel az üzemanyag drágulással, mivel az embereknek a fizetése nem nő annyira, ahogy nő az üzemanyag. Szerintem Szerbia az egyik legdrágább az üzemanyagot illetően Európában.”

A taxisofőrök is megérzik a mostani áremelkedést.

Zorica Popović, taxisofőr, Szabadka: „Minden más drágul, de a fuvar ára egyáltalán nem emelkedik, maradtak a régi árak. Biztos, hogy az utóbbi tíz évben nem emelkedtek az árak.”

A tavalyi év folyamán egyébként lényegesen kevesebbet kellett fizetni az üzemanyagért az egész világon. Aalacsony volt a kereslet a járvány miatt, és olcsó volt a kőolaj világpiaci ára. A mostani drágulás mögött a világpiaci ár mellett a jövedéki adó emelése áll. A törvény szerint a kormány a kiskereskedelmi árak alakulásától függően évente alakíthat az említett adón. Idén februárban jelent meg egyébként a jövedéki adó új kiigazítása.

Zombori Imre, közgazdász, Szabadka: „A jövedéki adó egy olyan összeg, amit az üzemanyag literjére kell fizetni az államnak. Ez tavaly 57,10 dinár volt, az idén 57,84 dinárra emelkedett, tehát 74 parával. A jövedéki adóról szóló törvény szerint a kormány a kiskereskedelmi árak alakulásától függően évente korrigálhatja a jövedéki adót.”

A közgazdász hozzátette, Szerbiában az üzemanyag literenkénti terhelése 51-58 százalék között mozog. Ám ettől nagyobb százalékos terhelés jellemző a kelet-európai országokban, Szlovéniát, Horvátországot, Csehországot és Szlovákiát is beleértve.

benzin
dizel
gázolaj
drágul
üzemanyag
jövedéki adó
Szerbia

Most

20:06

Színfalak mögött

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény több év kihagyás után idén ismét megszervezte a színházi nevelési óráját a helybeli általános iskola hetedik osztályosai számára.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.