Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Itt az ideje a gyümölcsfák metszésének

2021.03.03
14:09
2021.03.03
16:42
Forrás
Pannon RTV
A termés szempontjából nagyon fontos a gyümölcsfák megfelelő metszése is, melyet ősszel és tavasszal egyaránt elvégezhetünk.

Ahhoz, hogy a fa teremjen, megfelelő időben kell a munkálatokat elkezdeni - állítják a szakemberek.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Megkezdték a munkát a gyümölcsösökben is. Elsőként a metszést kell elvégezni, majd ezt követi a permetezés. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb tevékenység a beteg ágak eltávolítása, majd a 45 fokos metszés. Fábián Gábor, a magyarkanizsai középiskola tangazdaságának technikusa: „Az utolsó metszési elem mindig egyéves legyen. Ez legyen a legfontosabb része. Ugyanez vonatkozik a szilvára, kajszira is. Tehát derékon nem vágunk el semmit, mindig valamire vissza kell metszeni. Ha magas az águk, és látom, hogy van egyéves hajtás, akkor arra az egyéves hajtásra veszem vissza, és akkor nem fog elmagosodni, mert ha visszavágjuk derékon, az száz ágat fog hajtani.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A metszéseket ősszel és tavasszal is el lehet végezni. A magyarkanizsai tangazdaságban a napokban az almafák metszését és permetezését is elkezdték. Kőrösi László, a magyarkanizsai középiskola tangazdaságának vezetője: „Kék olajjal permetezzük, inszekticid, akaricid és fungicid, ezt atomizőrrel végezzük, és ez egy lemosó permetezés lesz, ezer liter hektárjára és három százalékos koncentrátummal fogjuk a vízhez adagolni.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Természetesen a megfelelő metszés és permetezés mellett nagyon fontos az időjárás is. A szakemberek abban bíznak, hogy az elkövetkező időszakban már nem kell komolyabb fagyokkal számolni.

metszés
gyümölcsfa
permetezés
tavasz

Most

21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű